Δευτέρα, 24 Μαΐου 2010

“Ο ΠΑΠΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ: ΝΑ ΜΗΝ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ”

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ: "Ο ΠΑΠΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ!
 ΝΑ ΜΗΝ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ"!


ΔΟΞΑ ΣΟΙ Ο ΘΕΟΣ!


ΕΞΑΙΡΕΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΛΕΜΕΣΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ!


“Ο ΠΑΠΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ:
ΝΑ ΜΗΝ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ”


Του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου
=================

“Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος διαχωρίζει τη θέση του: Τάσσεται εναντίον της επίσκεψης του Πάπα, δηλώνει ότι ο Παπισμός είναι αίρεση και ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να παραστεί στις εκδηλώσεις για την επίσκεψη. Η εδώ επίσκεψή του, λέει, θα σκανδαλίσει τις ψυχές αθώων ευσεβών χριστιανών, αλλά τονίζει πως καμία ασχημία δεν πρέπει να γίνει, καμία αγένεια, καμία κακή διαγωγή.

“Για μας τους ορθοδόξους είναι αιρετικός, αποκομμένος από την Εκκλησία και άρα ούτε Επίσκοπος»!

Μια συνέντευξη που ανάβει φωτιές - Η επίσκεψη Πάπα σκανδαλίζει τους πιστούς

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ: “Αρνήθηκα να παραστώ στις εκδηλώσεις υποδοχής του”!

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος διαχωρίζει τη θέση του από την επίσημη θέση της Κυπριακής Εκκλησίας για την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου στην Κύπρο. Δηλώνει ευθαρσώς ότι είναι εναντίον, με επιχείρημα ότι ο Παπισμός είναι αίρεση και ότι η εδώ επίσκεψη του Προκαθημένου της Καθολικής Εκκλησίας θα σκανδαλίσει τις ψυχές αθώων ευσεβών χριστιανών. Την ίδια ώρα τονίζει πως καμία ασχημία δεν πρέπει να γίνει, καμία αγένεια, καμία κακή διαγωγή. Ο ίδιος πάντως δηλώνει ότι δεν θα παραστεί στις εκδηλώσεις υποδοχής.

Γιατί σκανδαλίζει την Εκκλησία και το ποίμνιό της η επικείμενη επίσκεψη στο νησί του Πάπα Βενέδικτου 16ου;

Νομίζω ότι η επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο θα προκαλέσει αρκετά προβλήματα στις συνειδήσεις πολλών ευσεβών χριστιανών. Θα ήταν καλύτερα να μην ερχόταν διότι πιστεύω ότι δεν θα μας ωφελήσει σε τίποτα, μια που δεν είδα μέχρι τώρα κάποια θετική παρέμβαση του Βατικανού όσον αφορά τα εθνικά μας θέματα. Ήδη έχει προκληθεί μεγάλη ανησυχία που δεν μας χρειαζόταν σ’ αυτές τις ώρες.

Κινδυνεύουμε από κάτι;

Δεν λέω ότι κινδυνεύουμε με την έλευση του Πάπα, δεν θα προδώσουμε την πίστη μας ή θα αλωθεί η ορθόδοξη Εκκλησία. Απλώς έδωσε αφορμή σε διάφορους κύκλους παλαιοημερολογιτών να μας κατηγορούν ότι είμαστε ενδοτικοί, ότι έχουμε υποχωρήσει από τις αρχές της ορθοδόξου πίστεως και έχουν δημιουργηθεί αρκετά ερωτηματικά σε αρκετό κόσμο. Βέβαια ο Πάπας προσκλήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε τη συγκατάθεσή του.

Το συζητήσατε στην Ιερά Σύνοδο;

Στην τελευταία Ιερά Σύνοδο τέθηκε το θέμα της παρουσίας μας ή μη στις εκδηλώσεις με τον Πάπα. Εγώ αρνήθηκα να παραστώ και είπα ότι δεν γνωρίζαμε τίποτε. Μάθαμε για την έλευση του Πάπα από τις εφημερίδες.

Συνήθως μαθαίνετε τα νέα από τις εφημερίδες;

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου έχει αυξημένα προνόμια και σίγουρα δεν θέλουμε να μπει στα δικά μας δεδομένα. Διατηρούμε, όμως, το προσωπικό μας δικαίωμα να λέμε ότι δεν γνωρίζαμε ότι θα ερχόταν ο Πάπας και ότι αν μας ρωτούσε, εγώ προσωπικά θα δήλωνα όχι, διότι θα δημιουργείτο σκάνδαλο στις ψυχές αθώων ευσεβών χριστιανών ορθοδόξων, όπως και βλέπουμε να γίνεται.

Δεν πρέπει να υπάρχει μια επικοινωνία μεταξύ των Εκκλησιών, ζούμε στον 21ον αιώνα, είμαστε την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Διαλόγους μπορούμε να κάνουμε με οποιονδήποτε άνθρωπο πολύ δε περισσότερο με τους ετεροδόξους και αλλοθρήσκους. Άλλο είναι να γίνεται διάλογος και άλλο να υποδέχεσαι τον Πάπα ως κανονικό Επίσκοπο, ο οποίος για μας τους ορθοδόξους είναι αιρετικός, αποκομμένος από την Εκκλησία και άρα ούτε Επίσκοπος.

Λόγω του σχίσματος;

Έχει αποκοπεί εδώ και δέκα αιώνες από την Εκκλησία, δεν είναι κανονικός Επίσκοπος, δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας του Χριστού. Άλλο να τον υποδέχεσαι ως κανονικό Επίσκοπο και άλλο να διαλέγεσαι μαζί του ως ετερόδοξον προκειμένου να του αποκαλύψεις την αλήθεια της ορθοδόξου πίστεως και παραδόσεως.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συναντήθηκε με τον Πάπα και ξεκίνησε ένας διάλογος μεταξύ των Εκκλησιών.

Όπως είπα, ο διάλογος δεν είναι κακό πράγμα όταν γίνεται με τις σωστές προϋποθέσεις, αλλά είναι λάθος να λέμε σε αυτούς τους ανθρώπους ότι τους αναγνωρίζουμε ως Εκκλησία, ότι αναγνωρίζουμε τον Πάπα ως Επίσκοπο, ως εν Χριστώ αδελφό μας στην ιεροσύνη και στην πίστη. Αυτό δεν μπορώ να το δεχτώ διότι λέμε ψέματα, αφού όλοι οι Άγιοι Πατέρες διδάσκουν ακριβώς το αντίθετο. Ο Παπισμός είναι αίρεση και πηγή πολλών άλλων αιρέσεων που σήμερα ταλαιπωρούν την οικουμένη. Ένας σύγχρονος Άγιος, ο Άγιος Ιουστίνος ο Πόποβιτς είπε ότι στην ιστορία του ανθρωπίνου γένους υπήρξαν τρεις τραγικές πτώσεις: του πρωτοπλάστου Αδάμ, του μαθητή του Χριστού του Ιούδα και του Πάπα, ο οποίος ως πρώτος Επίσκοπος της Εκκλησίας όπως ήταν, εξέπεσε από την αποστολική πίστη, αποκόπηκε από την κανονική Εκκλησία και συμπαρέσυρε μαζί του πλήθη ανθρώπων μέχρι σήμερα.

Ο Πάπας τι λέει για τους Ορθοδόξους;

Ο Πάπας είπε για μας τους ορθοδόξους ότι είμαστε ελλιπής Εκκλησία.

Ο Θεός ένας είναι.

Ναι, ο Θεός είναι ένας και η Εκκλησία του Θεού είναι μία, γι’ αυτό λέμε στο σύμβολο της πίστεως «εις Μίαν Αγίαν Καθολικήν και Αποστολικήν Εκκλησίαν». Αυτή η Μία είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία, δεν υπάρχουν πολλές Εκκλησίες.

Δεν είναι εγωιστικό να θεωρούμε ότι μόνο εμείς είμαστε;

Δεν είναι εγωιστικό. Όταν για παράδειγμα λες ότι οι Ιταλοί δεν είναι Έλληνες που είναι η αλήθεια, δεν προσβάλεις τον άλλο. Με το να λέω του άλλου ότι δεν πειράζει που είσαι καθολικός και ότι ανήκουμε όλοι στην ίδια Εκκλησία, τον εμπαίζω από τη στιγμή που όλοι οι Άγιοι Πατέρες μας διδάσκουν ότι μία είναι η Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία του Χριστού.

Γιατί είναι η δική μας αυτή η Εκκλησία και όχι η Παπική;

Διότι η ορθόδοξη Εκκλησία διατηρεί την πίστη των Αποστόλων και την εμπειρία των προφητών απαρασάλευτη μέχρι σήμερα. Οι Παπικοί, δυστυχώς, μετά που αποκόπηκαν από την Εκκλησία έβαλαν πολλά αιρετικά δόγματα μέσα στην πίστη τους, άλλαξαν το σύμβολο της πίστεως και πάνω από όλα ανύψωσαν τον Πάπα σε κατ’ εξοχήν και μοναδικό αντιπρόσωπο του Θεού επί της γης. Ο Πάπας λένε ότι είναι αλάθητος, όποιος δεν έχει κοινωνία με τον Πάπα δεν έχει κοινωνία με τον Θεό. Επισήμως τα διδάσκουν αυτά, μέσα από τις Συνόδους τους.

Όταν προσθέτεις στο σύμβολο της Πίστεως πράγματα που οι Άγιοι Πατέρες δεν τα έγραψαν και πολλές άλλες κακοδοξίες, είναι αίρεση. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία πώς αντιμετωπίζει τους αιρετικούς;

Με πολλή αγάπη. Αγαπούμε τον Πάπα, αγαπούμε τους παπικούς όπως αγαπούμε κάθε άνθρωπο, δεν τους περιφρονούμε, δεν τους απορρίπτουμε ως πρόσωπα, αλλά δεν δεχόμαστε την αίρεση, δεν δεχόμαστε την κακοδοξία, δεν δεχόμαστε τις πλάνες. Επειδή τους αγαπούμε πρέπει να τους λέμε την αλήθεια.

Βέβαια ο καθένας έχει τη δική του αλήθεια.

Γι’ αυτό γίνεται ο διάλογος για να αποδειχτεί βάσει των πηγών της ιστορίας ποια Εκκλησία έχει διαφυλάξει την αποστολική πίστη και την αποστολική εμπειρία των Αγίων.

Πιστεύετε ότι μπορεί να φέρει αποτέλεσμα ο διάλογος;

Μπορεί, αν γίνει σωστά και με σωστές προϋποθέσεις. Όμως δυστυχώς, όπως γίνεται σήμερα, δεν αποδίδει, γι’ αυτό διαλέγονται τόσα χρόνια και δεν έχουμε καταλήξει σε τίποτα.

Ο καθένας ακούει τον εαυτό του;

Πρέπει να διαλέγονταν κατοχυρωμένοι από την Αγία Γραφή με ταπείνωση και με αγάπη και με σκοπό να αποδειχθεί η αλήθεια του Χριστού. Τότε όλα μπορούν να γίνουν εύκολα.

Δεν γίνεται με ταπείνωση και αγάπη ο διάλογος;

Δεν ξέρω, δεν συμμετέχω στους διαλόγους αλλά από τις αποφάσεις που βγαίνουν, δεν έχω δει σημαντικά αποτελέσματα.

Επειδή διαφωνώ δεν σημαίνει ότι ατακτώ και είμαι εκτός Εκκλησίας.

Υπάρχει μια κίνηση που κυκλοφορεί βιβλία εναντίον του Πάπα και ετοιμάζουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Όλα αυτά δεν με βρίσκουν σύμφωνο. Καμία ασχημία δεν πρέπει να γίνει, καμία αγένεια, καμία κακή διαγωγή. Αλλά το να πούμε τη γνώμη μας, αλίμονο, ζούμε σε δημοκρατικό πολίτευμα και άλλο να κάνω άσχημες ενέργειες. Ευθαρσώς και ενώπιον πάντων εγώ διαφωνώ με την έλευση του Πάπα στην Κύπρο και λέω με όλη μου την ψυχή ότι ο Πάπας είναι αιρετικός, δεν είναι Επίσκοπος, δεν είναι ορθόδοξος χριστιανός και αυτά τα λένε οι Άγιοι Πατέρες. Αν έχω λάθος είμαι έτοιμος να δεχτώ έλεγχο αλλά βάσει των Αγίων Πατέρων, όχι βάσει της νοοτροπίας της παγκοσμιοποίησης. Δεν σημαίνει ότι επειδή διαφωνώ κάνω αταξία και είμαι εκτός Εκκλησίας.

Με τις δηλώσεις σας δεν ανάβετε φωτιά σε αυτούς που ήδη σκανδαλίζονται με την έλευση του Πάπα;

Εμείς ό,τι έχουμε να πούμε το λέμε με πάσαν ευθύνη και ειλικρίνεια, δεν ανάβουμε φωτιές, διότι δεν θέλω και να με παρουσιάζουν ότι συμφωνώ και με ελαφριά συνείδηση αποδέχομαι την παπική παρουσία στην Κύπρο. Ο Αρχιεπίσκοπος στη Σύνοδο με πολύ δημοκρατικό τρόπο αντιμετώπισε τις διαφωνίες μας.

Συμφωνήσατε με την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στο Βατικανό;

Δεν ρωτηθήκαμε αλλά δεν είναι υποχρεωμένος να μας ρωτήσει. Το πληροφορηθήκαμε από τις εφημερίδες.

Τι απέφερε η επίσκεψή του στο Βατικανό;

Δεν ξέρω.

Δεν σας ενημέρωσε;

Μας ενημέρωσε, αλλά εγώ προσωπικά δεν έδειξα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο Πάπας πάντοτε λέει τυπικά και εθιμοτυπικά λόγια, όπως θα πει και τώρα που θα έλθει στην Κύπρο, αλλά τίποτα ουσιαστικό δεν θα κάνει, διότι δεν είναι ηγέτης Εκκλησίας, αλλά ένα πολιτικό πρόσωπο που δεν μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με πολιτικά καθεστώτα και κατεστημένα. Πότε ο Πάπας υπεράσπισε την Ορθόδοξο Εκκλησία; Είχαμε τόσους κατακτητές πότε μας υπεράσπισε; Για να μην πω ότι στη φραγκοκρατία υποφέραμε από τους Πάπες και από τις παπικές βούλες, οι οποίες ήθελαν να μας αφανίσουν. Απόψε γιορτάσαμε τους δεκατρείς οσιομάρτυρες της Καντάρας, οι οποίοι σκοτώθηκαν με διαταγή του Βατικανού. Περάσαμε 400 χρόνια στυγνής δουλείας στη φραγκοκρατία. Ήταν χειρότερη από την τουρκοκρατία. Αλλά δεν επιστρέφω πίσω, οι λόγοι που αντιδρώ σήμερα είναι καθαρά θεολογικοί. Όταν χειροτονηθήκαμε Επίσκοποι ορκιστήκαμε να διαφυλάξουμε την ορθόδοξη πίστη.

Οι ιερείς που θα υποδεχτούν τον Πάπα δεν διαφυλάσσουν την ορθόδοξη πίστη;

Ο Απόστολος Παύλος είπε αυτός που τρώει ειδωλόθυτα να μην κατακρίνει εκείνο που δεν τρώει. Και εγώ δεν κατακρίνω αυτούς που θα παραστούν αλλά ούτε και θέλω να κατακρίνομαι επειδή δεν θα παραστώ.

Το Βατικανό δεν κάνει τυχαίες ενέργειες.

Την περασμένη Κυριακή διαβάστηκε στις εκκλησίες μια εγκύκλιος από την Ιερά Σύνοδο και έκανε εντύπωση στον κόσμο ότι διάβαζαν ένα - ένα τα ονόματα των Συνοδικών.

Όλοι μας αποφασίσαμε να εκδοθεί μια εγκύκλιος προς τον λαό για να μείνει ενωμένος με την Εκκλησία του, να μην ακούει τους παλαιοημερολογίτες οι οποίοι θέλουν να τον αποσπάσουν από την κανονική Εκκλησία. Εκείνο το οποίο δεν διασαφηνίστηκε στην εγκύκλιο είναι το ότι δεν είμαστε όλοι ενήμεροι και σύμφωνοι με την πρόσκληση προς τον Πάπα.

Γιατί νομίζετε ότι έρχεται ο Πάπας στην Κύπρο;

Όπως καταλαβαίνετε, οι Παπικοί περνούν μια μεγάλη κρίση με όλα αυτά τα σκάνδαλα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Παιδεραστίας …δεν θέλω να τα ονομάσω, αλλά κάθε μέρα ο Τύπος δημοσιεύει θλιβερά πράγματα. Δεν κατακρίνω, αλλά ο Πάπας έχει την εντύπωση ότι είναι ο πρώτος και ο μοναδικός Βικάριος του Χριστού στη γη γι’ αυτό κάνει τέτοιες αποστολές.

Είπε ότι θέλει να κάνει ένα οδοιπορικό ακολουθώντας τα βήματα του Αγίου Παύλου.

Μόνο που ο Απόστολος Παύλος δεν περπατούσε με αλεξίσφαιρο αυτοκίνητο των 500 χιλιάδων ευρώ, όπως διαβάσαμε ότι θα αγοραστεί από την κυπριακή Κυβέρνηση για να κυκλοφορήσει ο Πάπας δύο μέρες στην Κύπρο. Εγώ προσωπικά σκανδαλίστηκα με αυτή την είδηση και είπα ότι το αλεξίσφαιρο αυτοκίνητο δεν αρμόζει σε Βικάριο του Χριστού. Μέσα στην οικονομική κρίση να επωμιστεί ο λαός αυτό το κόστος.

Η ανακοίνωση των εκπροσώπων του Πάπα λέει ότι έρχεται στην Κύπρο για προώθηση των ανθρώπινων και χριστιανικών αρχών και αξιών, κι ότι θέλει να περπατήσει στα βήματα του Αποστόλου Παύλου και σε ένα πνεύμα αδελφικότητας να συναντήσει την Ορθόδοξη Εκκλησία με καλή πρόθεση.

Δεν αμφισβητούμε την καλή του πρόθεση, μακάρι να είναι έτσι, μακάρι να μοιάσει του Αποστόλου Παύλου και να συναντήσει τον πλούτο της ορθόδοξης Εκκλησίας. Ευχόμαστε να επιστρέψει στην ορθόδοξη Εκκλησία και να ξαναγίνει ορθόδοξος Επίσκοπος όπως ήταν πριν από το σχίσμα. Αυτός και μόνο είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος ένωσης.

Τι νομίζετε ότι κρύβεται από πίσω;

Το Βατικανό δεν κάνει τυχαίες ενέργειες ούτε αφελείς κινήσεις. Όλοι οι έξοδοι του εκάστοτε Πάπα σκοπό έχουν να τον παρουσιάσουν ως παγκόσμιο ηγέτη του χριστιανισμού. Αυτή τη στιγμή ούτε κανονικός Επίσκοπος είναι, ούτε ορθόδοξος, άρα δεν έχει καμία θέση να θέλει να εμφανίζεται ότι έχει την πρώτη θέση ως Επίσκοπος.

Μπορεί να κρύβονται πολιτικά συμφέροντα;

Δεν ξέρω, πιστεύω ότι δεν θα έχουμε κανένα πολιτικό όφελος από την επίσκεψη του Πάπα, αλλά μόνο αρκετά έξοδα και μεγάλη αναταραχή στις συνειδήσεις των πιστών.

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι όσοι διαφωνήσουν θα θέσουν εαυτόν εκτός Εκκλησίας.

Δεν έχω υπόψη μου τις δηλώσεις του Μακαριότατου αλλά δεν νομίζω ότι όποιος διαφωνεί με την έλευση του Πάπα θέτει εαυτόν εκτός Εκκλησίας. Εγώ διαφωνώ και το λέω ευθαρσώς και δεν είμαι εκτός Εκκλησίας.

Περιμένετε!

Η Εκκλησία, όπως ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος τονίζει, έχει δημοκρατικό πολίτευμα, άλλο να διαφωνούμε ευπρεπώς και άλλο να κάνουμε ασχημίες.

Ο Αρχιεπίσκοπος ξέρει πολύ καλά τα όριά του

Η Ιερά Σύνοδος αποδέχεται την άλλη άποψη;

Ο Αρχιεπίσκοπος είναι δημοκρατικός άνθρωπος και σέβεται τις απόψεις μας, με πολλή αγάπη μας αντιμετωπίζει όλους.

Μα πώς μπορεί να είναι δημοκρατικός ένας άνθρωπος που έχει εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος με τον τρόπο που όλοι ζήσαμε;

Τυπικά έχει εκλεγεί με πλειοψηφία κανονικά.

Ουσιαστικά δεν ήταν δημοκρατικός ο τρόπος εκλογής του.

Δεν θα επιστρέψω εκεί, η προσωπική μου θέση είναι λεπτή και δεν θα σχολιάσω το θέμα. Μπορώ όμως να πω ότι μέσα στη Σύνοδο ο Αρχιεπίσκοπος μάς συμπεριφέρεται δημοκρατικά, δεν αισθάνομαι ότι δεν σέβεται τις απόψεις μας. Μας ακούει…

Και στο τέλος κάνει αυτό που θέλει;

Όχι, πολλές φορές υποχωρεί στην άποψη της Συνόδου έστω κι αν ο ίδιος είχε άλλη άποψη.

Ο νέος Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας έγινε με δημοκρατικό τρόπο;

Δεν τον έκανε ο Αρχιεπίσκοπος αλλά μια επιτροπή Συνοδικών και τέθηκε σε επανειλημμένες συνεδριάσεις της Ιεράς Συνόδου. Οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά πλειοψηφία.

Η αίσθηση που δίνεται είναι ότι έγινε με στόχο να σας αποκλείσει από μια ενδεχόμενη διεκδίκηση του αρχιεπισκοπικού θρόνου.

Εύχομαι ο Θεός να δώσει πολλά χρόνια στον Αρχιεπίσκοπο και να μη γίνουν σύντομα αρχιεπισκοπικές εκλογές.

Ο ίδιος είπε ότι θα μείνει στον αρχιεπισκοπικό θρόνο για πέντε χρόνια, δηλαδή μέχρι τέλος Νοεμβρίου του ’11.

Η Αγία Γραφή λέει ότι χίλια χρόνια είναι ως ημέρα μια! Για το τι θα κάνει, πρέπει να το απαντήσει ο ίδιος. Εγώ εύχομαι να μην μπούμε σύντομα στην περιπέτεια των αρχιεπισκοπικών εκλογών. Ο κάθε Αρχιεπίσκοπος εκλέγεται μέσα από την πρόνοια του Θεού και όχι μέσα από ανθρώπινες προοπτικές. Αν ο Θεός θέλει να γίνει ο Α ή ο Β Αρχιεπίσκοπος, αύριο θα γίνει έστω και αν εμείς οι άνθρωποι θελήσουμε να τον εμποδίσουμε. Ο σκοπός της ζωής μας δεν είναι να γίνουμε Αρχιεπίσκοποι.

Ποιος είναι ο σκοπός της ζωής σας;

Να σωθούμε, να είμαστε κοντά στον Θεό, να αγαπούμε τον Θεό και τους αδελφούς μας.

Νιώθετε να προσπαθεί ο Αρχιεπίσκοπος να κάνει εθναρχικό τον ρόλο της Εκκλησίας;

Δεν νομίζω να έχει αυτή την τάση, εξάλλου ο ίδιος προσωπικά απάλειψε από τον τίτλο του τον ρόλο του εθνάρχη. Ξέρει πολύ καλά τα όριά του, αλλά νοιάζεται και αγαπά την πατρίδα του.

Ο ίδιος πρόσφατα δήλωσε ότι οργανωμένα καταβάλλεται προσπάθεια να πληγεί το κύρος και η αξιοπιστία της Εκκλησίας με πρόσχημα τις πεπαλαιωμένες οφειλές προς το κράτος και αποδίδει πολιτικά κίνητρα.

Αν έχει μιλήσει με αυτό τον τρόπο, είναι μια πολύ σοβαρή δήλωση που χρήζει μελέτης και πρέπει να ληφθεί υπόψη από όλους.

Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με το ότι πρέπει να πληρώσει η Εκκλησία τις πεπαλαιωμένες οφειλές της προς το κράτος, τα 163 εκατομμύρια;

Δεν ήμουν στην επιτροπή που ασχολήθηκε με το θέμα αυτό. Αν πράγματι, βάσει του νόμου, η Εκκλησία οφείλει στο κράτος, τότε πρέπει να πληρώσει. Αν όμως δεν οφείλει βάσει του νόμου, τότε μπορεί να χειριστεί το θέμα διακριτικά, όπως η ίδια κρίνει ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύει ο λαός μας με την οικονομική κρίση. Η Εκκλησία οφείλει να είναι πάρα πολύ προσεκτική σε δηλώσεις και ενέργειες που τυχόν να προκαλούν το κοινό αίσθημα.

Αλλά και από την άλλη πλευρά, οφείλει και η Πολιτεία να είναι ξεκάθαρη και να μην παραπλανεί τον λαό λέγοντας ότι η Εκκλησία δεν πληρώνει τους φόρους.

Παραπλανεί τον λαό;

Όταν λέει ότι η Εκκλησία δεν πληρώνει είναι λάθος, διότι η Εκκλησία πληρώνει.

Η Μητρόπολη Λεμεσού αρνείται ή όχι τη φορολόγηση κεφαλαιουχικών κερδών;

Εγώ δεν γνωρίζω αυτούς τους οικονομικούς όρους. Όταν πωλήσουμε κάποια κτηματική περιουσία, πληρώνουμε κανονικά όλους τους φόρους μας. Εμείς δεν έχουμε επιχειρήσεις που μας αποφέρουν κέρδη, δεν έχουμε ξενοδοχεία και εργοστάσια, δεν έχουμε επενδύσεις, γι’ αυτό τα οικονομικά μας είναι χάλια.

Από πού προέρχονται τα έσοδά σας;

Έχουμε ένα ακίνητο από το οποίο παίρνουμε κάποια ενοίκια, από δωρεές ανθρώπων που αγαπούν την Εκκλησία και από πώληση κάποιων τεμαχίων γης.

ΠΗΓΗ:

Ακτίνες,

«Φιλελεύθερος» 23/05/2010 - Αντιγόνη Σολομωνίδου Δρουσιώτου

24 ΜΑΪ 2010
Αντιδράσεις στη συνέντευξη του Μητροπολίτη Λεμεσού για την επίσκεψη Πάπα

Απάντηση του Μητροπολίτη Λεμεσού στο ερώτημα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου,«Γιατί ο Μητροπολίτης Λεμεσού συμμετείχε στην έκδοση της εγκυκλίου», σχετικά με την επίσκεψη του Πάπα;
Ρήγμα στην Εκκλησία για την επίσκεψη Πάπα
Φωτιές άναψε η χθεσινή συνέντευξη-ποταμός του μητροπολίτη Λεμεσού, στην οποία κατέκρινε την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο. Ο Λεμεσού Αθανάσιος χαρακτήρισε τον Πάπα «αιρετικό», υποστήριξε ότι η επίσκεψή του «θα προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στις συνειδήσεις των πιστών» και σημείωσε ότι «άλλο ο διάλογος και άλλο να τον υποδέχεσαι ως κανονικό Επίσκοπο». Σχολιάζοντας τις επικρίσεις, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος σημείωσε ότι «δεν μπορεί ένας πιστός να είναι πάνω από όλη την Ορθοδοξία» και είπε ότι ο Πάπας θα έρθει ως προσκυνητής και όχι για συνομιλίες.
Λεμεσού Αθανάσιος: Θα ήταν καλύτερα να μην ερχόταν
Αρχιεπίσκοπος: Θα ήταν καλύτερα να μη μιλούσε ο Λεμεσού
Πάφου Γεώργιος: Αδικαιολόγητες οι αντιδράσεις
Ιερός «πόλεμος» για τον Πάπα
Αντίδραση Αρχιεπισκόπου στη συνέντευξη Αθανάσιου
Την αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου προκάλεσε ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος και τα όσα ανέφερε σε συνέντευξή του στον «Φ» αναφορικά με την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου στην Κύπρο, υποδεικνύοντας ότι, «θα ήταν καλύτερα να παραμείνει σιωπηλός». Είναι σωστό κάποιος, ανέφερε ο προκαθήμενος της Κυπριακής Εκκλησίας, να παραμένει πιστός σ’ αυτό που πιστεύει, ταυτόχρονα όμως διερωτήθηκε γιατί ο Μητροπολίτης Λεμεσού συμμετείχε στην έκδοση της εγκυκλίου από την Ιερά Σύνοδο. Απέρριψε, επίσης, τα περί σκανδαλισμού των πιστών, στα οποία αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης Λεμεσού στη συνέντευξη του, υποδεικνύοντας ότι ο λαός έχει ορθή πίστη. «Όταν όλη η Ορθοδοξία διεξάγει θεολογικό διάλογο με την Καθολική Εκκλησία», υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, «δεν μπορεί ένας πιστός να είναι πάνω από όλη την Ορθοδοξία», και επεσήμανε ότι Πάπας Βενέδικτος επισκέπτεται την Κύπρο ως προσκυνητής και όχι για συνομιλίες. Σημείωσε, επίσης, ότι ο Πάπας μπορεί να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού αν το επιθυμεί, καθότι πολλοί ξένοι ηγέτες είναι καθολικοί.
Τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου σχολίασε και ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, λέγοντας ότι οποιαδήποτε αντίδραση στην επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου είναι αδικαιολόγητη. Παρέπεμψε ακολούθως σε απόφαση της Ιεράς Συνόδου, στην οποία είχε επισημανθεί ότι ο Πάπας δεν έρχεται στο νησί για να μας δώσει τις κακοδοξίες του, ούτε για να υπογράψει οποιαδήποτε συνθήκη με την Εκκλησία της Κύπρου και διερωτήθηκε για ποιο λόγο αυτοί που τώρα διαμαρτύρονται δεν αντιδρούν και όταν επισκέπτονται την Κύπρο άθεοι και ειδωλολάτρες, όπως είπε.
Ο Λεμεσού Αθανάσιος μέσα από τη συνέντευξη του στον «Φ», εξέφρασε την αντίθεση του στην επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου στην Κύπρο, διαχώρισε τη θέση του από την επίσημη θέση της Κυπριακής Εκκλησίας και δήλωσε την πρόθεση του να μην παραστεί στις εκδηλώσεις υποδοχής του Ποντίφικα. Ο παπισμός, σύμφωνα με τον Λεμεσού Αθανάσιο, είναι αίρεση και η επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο θα σκανδαλίσει τις ψυχές αθώων ευσεβών χριστιανών. Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να γίνει καμία ασχημία, καμιά αγένεια και καμιά κακή διαγωγή.
«Νομίζω», είπε ο Μητροπολίτης Λεμεσού, «ότι η επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο θα προκαλέσει αρκετά προβλήματα στις συνειδήσεις πολλών ευσεβών χριστιανών. Θα ήταν καλύτερα να μην ερχόταν, διότι πιστεύω ότι δεν θα μας ωφελήσει σε τίποτα μια που δεν είδα μέχρι τώρα κάποια θετική παρέμβαση του Βατικανού όσον αφορά τα εθνικά μας θέματα».
Είπε, επίσης, ότι «ο παπισμός είναι αίρεση και πηγή πολλών άλλων αιρέσεων που σήμερα ταλαιπωρούν την οικουμένη» και ότι είναι λάθος να «αναγνωρίζουμε τον Πάπα ως Επίσκοπο, ως εν Χριστώ αδελφό μας στην ιεροσύνη και στην πίστη». Επικαλέστηκε, επίσης, τον Άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς, ο οποίος είπε ότι στην ιστορία του ανθρώπινου γένους, υπήρξαν τρεις τραγικές πτώσεις: του πρωτόπλαστου Αδάμ, του Ιούδα και του Πάπα, ο οποίος ως πρώτος Επίσκοπος της Εκκλησίας όπως ήταν, εξέπεσε από την κανονική Εκκλησία και συμπαρέσυρε μαζί του πλήθη ανθρώπων μέχρι σήμερα.
«ΔΕΝ ΔΙΑΣΑΦΗΝΙΣΤΗΚΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΥΜΦΩΝΟΙ»
Σε ό,τι αφορά στην εγκύκλιο ο Μητροπολίτης Λεμεσού ανέφερε ότι, «όλοι μας αποφασίσαμε να εκδοθεί μια εγκύκλιος προς το λαό για να μείνει ενωμένος με την Εκκλησία του, να μην ακούει τους παλιοημερολογίτες, οι οποίοι θέλουν να τον αποσπάσουν από την κανονική Εκκλησία. Εκείνο το οποίο δεν διασαφηνίστηκε στην εγκύκλιο είναι το ότι δεν είμαστε όλοι ενήμεροι και σύμφωνοι με την πρόσκληση προς τον Πάπα».
«Φιλελεύθερος»24/05/2010
Δημοσιεύθηκε: Κυρ Μάϊ 09, 2010 11:00 pm Θέμα δημοσίευσης: ΑΝΤΙ-ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΗ & ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΦΙΛΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΝΩΣΙΣ ΚΟΣΜΑΣ ΦΛΑΜΙΑΤΟΣ
ΕΔΡΑ: ΒΑΣ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 30, 546 24 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΤΗΛ. 697-2176314
E-MAIL: KFLAMIATOS@YAHOO.GR, ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ: Τ.Θ. 135, 421 00 ΤΡΙΚΑΛΑ
ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ EΝΩΣΕΩΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΙΕΡΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ EΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ EΛΛΑΔΟΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 09#2010


ΑΝΤΙ-ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΗ & ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΗ  ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑ

Ἐν ὄψει τῆς ἐλεύσεως τοῦ Πάπα, ἀρχηγοῦ τοῦ Κράτους τοῦ Βατικανοῦ καὶ τῆς ψευδο-εκκλησίας τῶν Λατίνων, στὴν Κύπρο (4 Ἰουνίου τρ. ἔ.), ἀνακαλοῦμε στὴ μνήμη μας τὴν ἀντίστοιχη ἐπίσκεψη τοῦ Πάπα στὴν Ἑλλάδα καὶ τὴν ἀλγεινὴ αἴσθηση ποὺ ἄφησαν πίσω τους τὰ βέβηλα βήματά του. Γιὰ νὰ ματαιωθεῖ ἡ ἐπίσκεψη τοῦ Πάπα στὴν Ἀθήνα τὸ 2001, ἀπὸ τὴν στιγμὴ ποὺ ἀνακοινώθηκε, τὰ μέλη τῆς Ἐκκλησίας ξεσηκώθηκαν καὶ ἀντέδρασαν ἐντονότατα (παρὰ τὴν ἐργώδη προσπάθεια τοῦ τότε Ἀρχιεπισκόπου νὰ καθησυχάσει τὸν κόσμο), γιατὶ ἐκρίθη ὅτι ἡ ἐπίσκεψη ἐκείνη ἦταν ἀντίθετη μὲ τὴν Παράδοση καὶ τοὺς Ἱεροὺς Κανόνες τῆς Ἐκκλησίας μας.
Σήμερα, ἐννιὰ χρόνια μετά, ἂν καὶ φάνηκε ξεκάθαρα, πὼς οἱ σκοποὶ τῶν ἐπισκέψεων τοῦ Πάπα σὲ ὀρθόδοξες χῶρες ἐντάσσονται στὸ Οἰκουμενιστικὸ παγκοσμιοποιητικὸ πρόγραμμα τῆς πανθρησκείας, καὶ πὼς τὸ πρόγραμμα αὐτὸ ξεδιπλώνεται μεθοδικά• ἐνῶ τὸ Βατικανὸ καὶ ὁ Πάπας κυριολεκτικὰ ἐπελαύνουν καὶ ὑποχρεώνουν —μὲ τὴν ἄριστη διπλωματία, τὴν προπαγάνδα καὶ τὶς πολιτικὲς μεθοδεύσεις-πιέσεις ποὺ ὡς Κράτος χρησιμοποιοῦν— νὰ τὸν ὑποδέχονται ἡ μία μετὰ τὴν ἄλλη οἱ Ὀρθόδοξες χῶρες• παρόλα αὐτά, σήμερα, ἀντὶ νὰ θεριεύσουν οἱ ἀντιδράσεις κατὰ τῆς νέας ἐπισκέψεώς του σὲ Ὀρθόδοξη χώρα, ἐλαχιστοποιήθηκαν ἕως τὸ μηδέν.
Μὲ λύπη βλέπουμε ὅτι στὴν Κύπρο τῶν δεκατριῶν Ὁσιομαρτύρων τῆς μονῆς Καντάρας (19 Μαΐου, 1231 μ.Χ.), θύματα τῆς θηριωδίας τῶν Παπικῶν, οἱ κύπριοι «ὀρθόδοξοι» Ἐπίσκοποι δέχονται τὸν Πάπα ὡς Ἐπίσκοπο Ρώμης, ὄχι ἁπλῶς ἀνεχόμενοι, ἀλλὰ σύμψηφοι γενόμενοι τῆς ἐπιλογῆς τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου. Καί, ὅπως πληροφορούμεθα, ὁ κυπριακὸς λαὸς καθοδηγεῖται, ἀλλὰ καὶ ἀπειλεῖται νὰ μὴν ἀντιδράσει, γιατὶ δίδονται ὑποσχέσεις ὅτι ὁ Πάπας θὰ βοηθήσει στὴ λύση τῶν Ἐθνικῶν τους προβλημάτων• ἐνῶ οἱ Ποιμένες του πιστεύουν ὅτι ἡ Ὁμολογία Πίστεως ποὺ μὲ διαφόρους τρόπους εἶναι πιθανὸ νὰ κάνουν οἱ Πιστοί, εἶναι δυνατὸν νὰ στοιχίσει στὸ Ἐθνικὸ θέμα τῆς Κύπρου.
Ἀλλὰ πῶς οἱ Κύπριοι Ἱεράρχες, περιμένουν βοήθεια ἀπὸ τὸν «Ἀλάθητο» Πάπα τοῦ «Πρωτείου»; Τὸν Πάπα ποὺ καταγγέλλεται ὡς ἀναμειχθεὶς στὸν διαμελισμὸ τῆς Γιουγκοσλαβίας; Τὸν Πάπα ποὺ κατηγορεῖται γιὰ συγκάλυψη τῶν παιδεραστῶν; Δὲν τοὺς ἐδίδαξε τίποτα ἡ ἱστορία; Κι ἂν ὁ Πάπας εἶχε εἰλικρινὲς ἐνδιαφέρον νὰ βοηθήσει, ποῦ βρισκόταν τόσες δεκαετίες (36 χρόνια) τουρκικῆς κατοχῆς καὶ διαρπαγῆς τῶν ἱερῶν καὶ ὁσίων τοῦ Κυπριακοῦ Ἑλληνισμοῦ; Μόνο μὲ ἀντάλλαγμα τὰ πνευματικά μας πρωτοτόκια δέχεται νὰ βοηθήσει στὰ θέματα τῆς Κύπρου; Πωλοῦν, δηλαδή, οἱ Κύπριοι Ἱεράρχες τὴν Ὀρθόδοξη Πίστη, ἀντὶ ἑνὸς φαντασιακοῦ «πινακίου φακῆς»;
Ἡ «Φιλορθόδοξος Ἕνωσις “Κοσμᾶς Φλαμιᾶτος”», βλέποντας αὐτὴν τὴν ἄπνοια καὶ θεωρώντας ὅτι ἡ Ἐπίσκεψη τοῦ Πάπα δὲν ἀφορᾶ μόνο τὴν Ἐκκλησία τῆς Κύπρου, ἀλλὰ ὁλόκληρη τὴν Ὀρθοδοξία, προσπάθησε διὰ τοῦ Προέδρου της νὰ παρακινήσει ἐπισήμους ἐκκλησιαστικοὺς φορεῖς, ὥστε νὰ κατέβουν στὴν Κύπρο γιὰ νὰ ἐνημερώσουν τὸν λαό, γιὰ τὸ ποιές εἶναι οἱ ἐκκλησιαστικὲς διαστάσεις στὸ θέμα τῆς Ἐπισκέψεως τοῦ Πάπα.
Ἡ προσπάθεια ἀπέβη ἄκαρπη. Γιʼ αὐτό, σὲ συνεννόηση μὲ δύο Κυπριακὰ ὀρθόδοξα σωματεῖα καὶ κατόπιν προσκλήσεώς τους, ἔχοντας δὲ καὶ τὴν συμπαράταξη ἄλλων τεσσάρων ὀρθοδόξων σωματείων ἀπὸ τὴν Ἑλλάδα, ἀποφάσισαν νὰ συνδιοργανώσουν Ὁμολογιακὴ Ἡμερίδα στὴν Κύπρο, δυὸ βδομάδες πρὶν τὴν ἐπίσκεψη τοῦ Πάπα, ὥστε νὰ γίνει ἡ ἐνημέρωση τοῦ κόσμου εἰρηνικὰ καὶ νηφάλια, χωρὶς φανατισμοὺς ἢ φόρτιση συναισθηματική, ὅπως θὰ συνέβαινε, ἂν συνέπιπτε ἡ Ἡμερίδα μὲ τὴν ἡμέρα τῆς ἐπισκέψεως τοῦ Πάπα.
Ἐν τῷ μεταξὺ παρενεβλήθη ἡ Ἡμερίδα γιὰ τὸ «πρωτεῖο» τοῦ Πάπα στὸν Πειραιᾶ στὶς 28 Ἀπριλίου, ἡ ὁποία κατὰ γενικὴ ὁμολογία εἶχε μεγάλη ἐπιτυχία. Τὴν παρακολουθήσαμε καὶ δραττόμενοι τῆς εὐκαιρίας, ὑποβάλαμε στοὺς διοργανωτὲς καὶ εἰσηγητὲς τὸ αἴτημα, ἡ Ἡμερίδα νὰ ἐπαναληφθεῖ στὴν Κύπρο. Τὸ Προεδρεῖο ὁμοφώνως ἀπάντησε πὼς «ἂν βρεθεῖ Ἐπίσκοπος στὴν Κύπρο, ὁ ὁποῖος θὰ μᾶς καλέσει, θὰ πᾶμε ὅλοι οἱ εἰσηγηταὶ ἐκεῖ» νὰ ἐπαναλάβουμε αὐτὴν τὴν ἡμερίδα.
Ἔχοντας αὐτὴν τὴν ὑπόσχεση ἀπευθυνθήκαμε στὸν Μητροπολίτη Λεμεσοῦ κ. Ἀθανάσιο, ζητώντας του νὰ μᾶς ἐπιτρέψει καὶ νὰ βοηθήσει στὴν πραγματοποίηση τῆς Ἡμερίδας. Δυστυχῶς, ἀπὸ τὸ Γραφεῖο τοῦ Μητροπολίτη μᾶς διεμήνυσαν τηλεφωνικὰ ὅτι ὁ Μητροπολίτης Λεμεσοῦ ἐκεῖνες τὶς ἡμέρες θὰ ὑποβληθεῖ σὲ ἐγχείρηση (στὸ γόνατο) καὶ δὲν μπορεῖ νὰ παραστεῖ. Ἐπιμείναμε, πὼς μᾶς ἀρκεῖ ἡ ἄδειά του-εὐλογία του, ἔστω κι ἂν ὁ ἴδιος εἶναι ἀπών, ἀλλὰ ὁ κ. Σεραφείμ (τοῦ Γραφείου του) μᾶς εἶπε, πὼς αὐτὴ τὴν ἐντολὴ ἔχει.
Ἐπιχειρήσαμε ἐπικοινωνία μὲ ἄλλον Μητροπολίτη. Ὁ ἴδιος ἀπουσίαζε. Ἀφήσαμε τὸ ὄνομά μας στὸ Γραφεῖο, ξαναεπιχειρήσαμε νὰ μιλήσουμε, ἀλλὰ δὲν τὰ καταφέραμε καὶ ἐπειδὴ ὁ χρόνος ἐπίεζε, ἀποφασίσαμε ἡ Ἡμερίδα νὰ γίνει σὲ ἰδιωτικὸ χῶρο καὶ νὰ προβοῦμε σὲ ἀναζήτηση ἄλλων ὁμιλητῶν, ὥστε νὰ προλάβουν νὰ ἑτοιμάσουν τὶς εἰσηγήσεις τους.
Ἔτσι, ἡ Ἡμερίδα, μὲ τὴ χάρη τοῦ Θεοῦ μας, θὰ πραγματοποιηθεῖ στὴν Λευκωσία στὶς 22 Μαΐου μὲ θέματα ποὺ θὰ ἀναφέρονται στό: Πρωτεῖο-Ἀλάθητο τοῦ Πάπα, στὸν Οἰκουμενισμὸ καὶ σὲ ἄλλες θεολογικὲς καὶ ἠθικὲς παρεκκλίσεις τῶν Παπικῶν.
Γιὰ λόγους ἱστορικούς, ἀλλὰ καὶ οὐσιαστικούς, θεωρήσαμε ἀπαραίτητο νὰ δημοσιοποιήσουμε τὴν ἐπιστολὴ ποὺ ἀποστείλαμε πρὸς τὸν Μητροπολίτη Λεμεσοῦ κ. Ἀθανάσιο, καὶ νὰ παρακαλέσουμε τοὺς Κυπρίους ἀδελφούς μας, νὰ παρευρευθοῦν στὴν Ἡμερίδα, ἂν πεισθοῦν ἀπὸ τοὺς λόγους τοὺς ὁποίους στὴν ἀνακοίνωση αὐτὴ καὶ στὴν παρακάτω ἐπιστολὴ παραθέτουμε, ὅτι δηλαδὴ εἶναι ἀναγκαία ἡ Ὁμολογιακὴ ἐκδήλωση. Τὸ πλῆρες Πρόγραμμα τῆς Ἡμερίδας θὰ ἀνακοινωθεῖ προσεχῶς.
Θεσσαλονίκη 7 Μαΐου 2010

Γιὰ τὴν «Φιλορθόδοξο Ἕνωσι “Κοσµᾶς Φλαµιᾶτος”»
Ὁ Πρόεδρος Λαυρέντιος Ντετζιόρτζιο
Ὁ Γραµµατέας Παναγιώτης Σηµάτης
Πρὸς τὸν
Πανιερώτατον Μητροπολίτη Λεμεσοῦ κ. Ἀθανάσιο
ΛΕΜΕΣΟΣ – ΚΥΠΡΟΣ


Πανιερώτατε Ποιμενάρχα
τῆς Θεοσώστου Ἱερᾶς Μητροπόλεως Λεμεσοῦ
Γέροντα Ἀθανάσιε,
Χριστὸς ἀνέστη!

Διʼ εὐχῶν Σας, καὶ μὲ ἐν Χριστῷ ἀγάπη καὶ παρρησία καὶ μὲ καλὴ ἀνησυχία καὶ ἀγωνία γιὰ τὴν ἐπικρατοῦσα κατάσταση στὴν Ἁγία Ὀρθοδοξία μας, Σᾶς ἀπευθύνουμε ἐκ βάθους καρδίας, τὴν κατωτέρω ἐπιστολή μας.

Πανιερώτατε Γέροντα,
Εἶναι γνωστὲς οἱ συνθῆκες ποὺ ὁδήγησαν στὴν ἐπικείμενη Ἐπίσκεψη τοῦ Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄ στὴν Κύπρο. Σʼ αὐτὴν πρωτοστάτησε (ἐκτὸς τῶν πολιτικῶν παραγόντων) προσωπικῶς ὁ Μακαριώτατος Ἀρχιεπίσκοπος κ. Χρυσόστομος καὶ δυστυχῶς ἡ Ἐκκλησία τῆς Κύπρου ἀπεδέχθη τὸν αἱρεσιάρχη Πάπα μὲ τὴ συγκατάθεση τῆς Ἱερᾶς Σύνοδου τῆς Κύπρου, καὶ –ἄν ἔχουμε καλὴ πληροφόρηση– τὴν δική σας προσωπικὴ συναίνεση–ὑπερψήφιση.
Καὶ ὅμως, ἦσαν νωπὲς οἱ μνῆμες ἀπὸ τὴν ἀντίστοιχη ἐπίσκεψη τοῦ Πάπα Παύλου στὴν Ἀθήνα τὸ 2001! Τότε, σύσσωμος ὁ πνευματικὸς κόσμος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, Ἐπίσκοποι, τὸ Ἅγιον Ὄρος, ἱερεῖς, μοναχοὶ καὶ λαϊκοί, ἀντέδρασαν καὶ κινητοποιήθηκαν εἰρηνικὰ ἀλλὰ ἔντονα, ὅπως καταγράφεται στὰ ρεπορτάζ τῆς ἐποχῆς. Ἔγιναν ὁμιλίες, ἐγράφησαν ἄρθρα, καὶ κατεδείχθη ὅτι ἡ Ἐπίσκεψη ἐκείνη ἦταν ἀντίθετη μὲ τὴν Παράδοση τῆς Ἐκκλησίας.
Στὶς δικαιολογίες τοῦ τότε Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν, ὅτι ὁ Πάπας θὰ ἔρθει γιὰ μία ἐθιμοτυπικὴ ἐπίσκεψη καὶ θὰ φύγει, χωρὶς νὰ μᾶς ἐπηρεάσει ἡ ἐδῶ παρουσία του, ἀπήντησαν οἱ ἐνιστάμενοι καί, διὰ τοῦ στόματος τοῦ τότε καθηγητοῦ τοῦ Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης π. Θεοδώρου Ζήση, διετύπωσαν τὴν φράση (ποὺ τὰ μετέπειτα γεγονότα ἀπέδειξαν πέρα ὡς πέρα ἀληθινή) ὅτι δυστυχῶς «ὁ Πάπας ἦλθε, ἀλλὰ δὲν ἔφυγε». Καὶ πράγματι, ὅπου πάτησε τὸ πόδι του ὁ Πάπας, οἱ κατὰ τόπους Ὀρθόδοξες Ἐκκλησίες ἔδωσαν «γῆν καὶ ὕδωρ», ὁ ἐξουνιτισμός τους ἐπιταχύνθηκε, οἱ οἰκουμενιστικὲς δυνάμεις καὶ θέσεις ἀναβαθμίστηκαν καὶ ἔλαβε μαζικὲς διαστάσεις ἡ ἐπιβολή τους στοὺς λαοὺς ποὺ ὑπέστησαν τὴν παπικὴ «εἰσβολή».
Ὡς ἐκ τούτων καὶ ἔχοντες συνειδητοποιήσει ὅτι ἡ ἐπίσκεψη τοῦ Πάπα εἶναι ἀντίθετη μὲ τὸ θέλημα τοῦ Θεοῦ, ὁ Ὁποῖος θέλει νὰ ἐναντιωνόμαστε σέ ὅ,τι εἶναι ἀντίθετο στὶς Ἐντολές Του καὶ νὰ μὴ καθιστάμεθα παθητικοὶ ἀποδέκτες τῶν ἀποφάσεων ἀκόμα καὶ Ἀρχιεπισκόπων καὶ Συνόδων (ὅπως πολὺ ὀρθὰ μᾶς διδάσκετε σὲ ὁμιλία σας τοῦ 1993, ποὺ πρόσφατα ἐδημοσιεύσαμε), ἀποφασίσαμε νὰ συνδιοργανώσουμε (προσκληθέντες ἀπό δύο χριστιανικὰ σωματεῖα τῆς Κύπρου) διαφωτιστικὴ καὶ εἰρηνικὴ Ἡμερίδα στὶς 22 Μαΐου 2010 στὴν Κύπρο μὲ θέμα:
Πρωτεῖο-Ἀλάθητο καὶ ἄλλες θεολογικὲς καὶ ἠθικές παρεκκλίσεις τῶν Παπικῶν.

Ὡς «Φιλορθόδοξος Ἕνωσι “Κοσμᾶς Φλαμιᾶτος”» καί ἔχοντες συνείδηση τῆς ἀνεπάρκειάς μας, θέσαμε τὸ θέμα στὴν παρομοίου περιεχομένου Ἡμερίδα ποὺ συνεκλήθη στὶς 28 Ἀπριλίου στὸν Πειραιᾶ ὑπὸ τὴν αἰγίδα τοῦ ἐπιχωρίου μητροπολίτου, Σεβασμιωτάτου κ. Σεραφεὶμ (ἡ ὁποία εἶχε μεγάλη ἐπιτυχία) καὶ λάβαμε τὴν ἀπάντηση ἀπὸ τὸ προεδρεῖο της ὅτι, ἐὰν εἶχαν πρόσκληση κάποιου Ἐπισκόπου, εὐχαρίστως θὰ κατήρχοντο στὴν Κύπρο (σύσσωμοι οἱ ὁμιλητὲς ἐκείνης τῆς Ἡμερίδας) γιὰ νὰ ἐνημερώσουν τὸν λαὸ τοῦ Θεοῦ γιὰ τὰ περὶ τὸν Πάπα καὶ τὶς αἱρέσεις τοῦ Παπισμοῦ.
Ἀπευθύνουμε τὴν θερμὴ παράκλησή μας πρὸς τὸ σεπτὸ πρόσωπό Σας, Πανιερώτατε, ὡς Ποιμενάρχου καὶ Διδασκάλου μας, νὰ ἐπιτρέψετε καὶ νὰ βοηθήσετε στὴν πραγματοποίηση τῆς Ἡμερίδας ποὺ συνδιοργανώνουμε Κύπριοι καὶ Ἑλλαδίτες, ὥστε νὰ ἔχει ἡ ἐκδήλωσή μας τὴν εὐλογία Σας καὶ τὴν παρουσία Σας καὶ τὸν λόγο Σας, ἀλλὰ καὶ τὴν συμβολὴ τῶν ἐκλεκτῶν ὁμιλητῶν, ὅπως τοῦ π. Θεόδωρου Ζήση, τοῦ π. Γεώργιου Μεταλληνοῦ, τοῦ πανεπιστημιακοῦ δασκάλου κ. Τσελεγγίδη (γιὰ νὰ ἀναφέρουμε τοὺς γνωστότερους ἐξ αὐτῶν).
Αὐτὸ εἶναι τὸ αἴτημά μας, καὶ ἀφοῦ σᾶς τὸ μεταφέραμε, στὴ συνέχεια, θὰ μᾶς ἐπιτρέψετε νὰ προσθέσουμε κάποιες σκέψεις συμπληρωματικές, ὥστε νὰ μὴν παρεξηγηθοῦν οἱ προθέσεις μας.
Εἶναι γνωστὲς οἱ τοποθετήσεις Ἁγίων ἀνδρῶν γιὰ τὸν Παπισμὸ καὶ τὸν Οἰκουμενισμό. Ὁ γνωστὸς μας Γέροντας Ἰουστῖνος Πόποβιτς, καὶ ἀπὸ σήμερα ἐπισήμως Ἅγιος τῆς Ὀρθόδοξης Ἐκκλησίας, εἶχε πεῖ: «Εἰς τὴν ἱστορίαν τοῦ ἀνθρωπίνου γένους ὑπάρχουν τρεῖς κυρίως πτώσεις: τοῦ Ἀδάμ, τοῦ Ἰούδα, τοῦ Πάπα». Ὁ Ἅγιος Κοσμᾶς ὁ Αἰτωλὸς ἐπίσης, εἶχε πεῖ: «Τὸν Πάπα νὰ καταρᾶσθε». Ὁ Ἅγιος Νεκτάριος ὁ Πενταπόλεως μὲ ἐκτενέστατη μελέτη του καταδεικνύει καὶ ἀναιρεῖ τὶς αἱρέσεις καὶ κακοδοξίες τοῦ Παπισμοῦ. Πλῆθος, ἀκόμα, Ἁγίων Πατέρων τῆς Ἐκκλησίας θεωροῦν κάθε αἱρεσιάρχη, ὅπως ὁ Πάπας, ὡς ἐχθρὸ τοῦ Θεοῦ.
Αὐτόν, λοιπόν, ποὺ οἱ Ἅγιοι θεωροῦν ὡς ἐχθρὸ τοῦ Θεοῦ καὶ ζητοῦν νὰ «καταρώμεθα» —φράση ποὺ πρέπει νὰ ἐκληφθεῖ ὡς ἐπιβεβαίωση τῆς ἀποκοπῆς του (ἀναθεματισμὸς) ἀπὸ τὴν Ἐκκλησία ἐξ αἰτίας τῆς ἐμμονῆς του στὴν αἵρεση—, πῶς εἶναι δυνατὸν ἡ Σύνοδος καὶ οἱ Ἐπίσκοποι τῆς Ἐκκλησίας σας νὰ τὸν ὑποδεχθοῦν(!!!) ἐπισήμως;
Θεωρεῖτε, Πανιερώτατε, αὐτὴν τὴν ἀποδοχὴ τῆς ἐπισκέψεως τοῦ Πάπα γεγονὸς ἀρεστὸ στὸ Θεό; Συναντᾶται, ἔστω καὶ μία παρόμοια ἐνέργεια, ποὺ νὰ ἔγινε ἀποδεκτὴ στὴν ἱστορία καὶ τὴ συνείδηση τῆς Ἐκκλησίας; Ἀσφαλῶς ὄχι.
Αὐτὸς ἦταν ὁ λόγος, ποὺ πιστοὶ τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κύπρου, οἱ ὁποῖοι ἐκφράζονται διὰ μέσου δύο χριστιανικῶν σωματείων, καὶ ἀφοῦ δὲν ἔχουν καμία βοήθεια ἀπὸ τοὺς Ποιμένες τους (ἀλλὰ ἀντίθετα χαρακτηρίζονται φανατικοὶ ἢ καὶ κάτι χειρότερο), ἦρθαν σὲ συνεννόηση μὲ τὴν «Φιλορθόδοξο Ἕνωσι “Κοσμᾶς Φλαμιᾶτος”». Ἡ Ἕνωσή μας, ὅπως θὰ θυμᾶσθε, εἶχε καὶ πάλι βοηθήσει σὲ παρόμοια περίπτωση, ἀφοῦ ὁ βασικὸς καταστατικὸς σκοπός της εἶναι ὁ ἀγώνας ἐναντίον τῶν συγχρόνων αἱρέσεων τοῦ Παπισμοῦ καὶ τοῦ Οἰκουμενισμοῦ.
Ἡ ἐνέργειὰ αὐτὴ τῶν δύο κυπριακῶν σωματείων –καὶ τοῦ «Κοσμᾶ Φλαμιάτου» ποὺ συνεργεῖ – εἶναι καθʼ ὅλα ἐκκλησιαστική, ὅπως ἐσεῖς, Πανιερώτατε, μᾶς ἔχετε διδάξει ἤδη ἀπὸ τὸ 1993, ὅταν μᾶς προτρέπατε νὰ μὴ ὑπακούουμε, ἀλλὰ ἀντίθετα νὰ ἀπορρίπτουμε Ἐπισκόπους καὶ Συνόδους, ποὺ δὲν ἀκολουθοῦν τὴν Παράδοση τῆς Ἐκλησίας, ὅπως ἀκριβῶς συμβαίνει μὲ τὴν ἀποδοχὴ τῆς προσκλήσεως τοῦ Πάπα καὶ ὅπως θὰ συμβεῖ μὲ τὴν ἐπίσημη ὑποδοχὴ ἀπὸ τὴν Ἐκκλησία τῆς Κύπρου ἑνὸς αἱρεσιάρχη, ποὺ (ὅπως τελευταῖα μᾶς συνηθίζουν οἱ Οἰκουμενιστὲς Ἐπίσκοποι) θὰ ἀκολουθηθεῖ καὶ ἀπὸ τὶς ἀπαγορευμένες ἀπὸ τοὺς Ἱ. Κανόνες συμπροσευχές. Εἴχατε πεῖ συγκεκριμένα τότε:
«Τὰ θέματα τῆς Πίστεως δὲν χωρᾶνε καμία συγκατάβαση, κανένα συμβιβασμό, καμίαν κοσμικήν εὐγένεια»• «δὲν μποροῦμε νὰ σιωποῦμε»• «κλῆρος καὶ λαός, καὶ καθένας ἀπὸ σᾶς καὶ καθένας ἀπὸ μᾶς ἔχουμε μεγάλην εὐθύνη γιὰ τὸ γεγονὸς τῆς διαφυλάξεως …τῆς ἀμωμήτου παραδόσεως εἰς τὴν Ἐκκλησίαν μας. Γιʼ αὐτό, λοιπόν, ἔχουμε καθῆκον καὶ νὰ ὁμολογοῦμε τὴν πίστιν μας, ἀλλὰ καὶ νὰ τὴν φυλάγουμε… Δὲν πρέπει νὰ παρατηροῦμεν ὅτι “ἔ, τί νὰ κάνομεν, …ἀφοῦ ὁ τάδε Ἐπίσκοπος, ἢ ἡ Σύνοδος εἶπε αὐτὸ τὸ πρᾶγμα, ἔ, θὰ κάνομε κι ἐμεῖς αὐτό”»• «ὅταν φοβᾶσαι νὰ ὁμιλήσεις σημαίνει ὅτι εἶσαι ὀλιγόπιστος». «Δηλαδὴ (καταλήγατε), ἐὰν αὐτὰ τὰ ὁποῖα ἐγὼ τώρα λέγω εἶναι λάθος, ἢ εἶναι πράγματα αἱρετικά, ἔστω κι ἂν ἡ προσωπική μου ζωὴ εἶναι καλή, ὀφείλετε νὰ μὲ ἀπορρίψετε. Πρέπει νὰ μὲ ἀπορρίψετε. Πρέπει νὰ ἀπορρίψετε τὴν διδασκαλία αὐτή» (Ἀπομαγνητοφωνημένη ὁμιλία σας μὲ τίτλο: «Ὁμολογία Πίστεως», 23/9/1993).
Καὶ σὲ ἄλλη Ὁμιλία σας λέγατε: «…Εἶναι μερικὰ πράγματα, στὰ ὁποῖα πρέπει νὰ ᾽μαστε σαφεῖς. Δηλαδὴ κι αὐτὴ ἡ σαφήνεια δὲν εἶναι μισαλλοδοξία ...Αὐτὴ ἡ ἰδέα τοῦ διαλόγου τῶν Ἐκκλησιῶν …εἶναι μία σατανικὴ ἰδέα, …μία ἀπάτη, μία αἵρεσις» (Ἀπομαγνητοφωνημένη ὁμιλία, ἀρ. 1028 μὲ τίτλο: «Ἡ σημασία τῆς αὐτογνωσίας»).
Κατόπιν τούτων, καὶ ἐπειδὴ ἐγκλωβιστήκατε —μὲ ἀγαθὴ πρόθεση ἀσφαλῶς— καὶ γίνατε σύμψηφος στὶς ἀποφάσεις περὶ ἀποδοχῆς καὶ ὑποδοχῆς τοῦ αἱρεσιάρχη Πάπα ἀπὸ τὴν Ἐκκλησία τῆς Κύπρου, (ἀποφάσεις καταφανῶς ἀντίθετες μὲ τὴν Παράδοση τῆς Ἐκκλησίας), σᾶς παρακαλοῦμε, ἂν ὄχι νὰ ὀργανώσετε, νὰ ἐπιτρέψετε τὴν διοργάνωση τῆς Ἡμερίδας στὴν Μητροπολιτική σας περιφέρεια καὶ νὰ παραστεῖται σὲ αὐτήν, ὥστε κατόπιν προσκλήσεώς σας νὰ δυνηθοῦν οἱ ἐξ Ἑλλάδος ὁμιλητὲς νὰ ἔχουν τὴν ἐκκλησιαστικὴ κάλυψη ποὺ ζητοῦν, καὶ εὐχαρίστως (ὅπως ἐδήλωσαν στὴν ἀντίστοιχη Ἡμερίδα τοῦ Πειραιᾶ) νὰ παραστοῦν καὶ νὰ ὁμολογήσουν μὲ τὴν παρουσία καὶ τὶς εἰσηγήσεις τους, τὴν ἀντίθεσή τους στὴν ἐπέλαση τοῦ Πάπα γιὰ τὴν ἐκπόρθηση τοῦ ὀχυροῦ καὶ τῆς Κυπριακῆς Ἐκκλησίας, ὅπως τὸ ἔκαναν καὶ κατὰ τὴν ἐπίσκεψη τοῦ Πάπα στὴν Ἑλλάδα, μὲ ὁλοφάνερες τὶς μετέπειτα δυσμενεῖς ἐπιπτώσεις, τὶς ὁποῖες σὺν Θεῷ θὰ ἀναλύσουμε στὴν Ἡμερίδα τῆς 22ας Μαΐου.
Μὴ λησμονεῖτε οὐδʼ ἐπὶ στιγμήν, Πανιερώτατε, τὸν Πάπα τοῦ Πρωτείου καὶ τοῦ Ἀλαθήτου, τὸν ὁποῖον θὰ ὑποδεχθεῖτε, ὅπως τὸν σκιαγραφεῖ ὁ Ἅγιος Ἰουστῖνος Πόποβιτς. Γράφει: «Ὁ πυρήνας τοῦ δόγματος τοῦ ἀλαθήτου τοῦ πάπα=τοῦ ἀνθρώπου εἶναι ἡ ἀποθεανθρωποίηση τοῦ ἀνθρώπου… ἔτσι ἐπανέρχεται ὁ ἄνθρωπος στὴν εἰδωλολατρία, στὴν πολυθεΐα, στὸν διπλό, φυσικό καὶ πνευματικό, θάνατο» (Ἰουστίνου Πόποβιτς, Ἄνθρωπος καὶ Θεάνθρωπος, σελ. 157).
Κατὰ τὸν Ἅγιο Ἰουστῖνο «ἡ ἰδιαιτερότητα τοῦ Παπισμοῦ ἔγκειται στὴν τόλμη του νὰ ἀναγάγει σὲ δόγμα τὸν σατανικὸ πόθο τοῦ ἀνθρώπου νὰ αὐτοθεωθεῖ… “Tὸ δόγμα τοῦ ἀλαθήτου τοῦ πάπα εἶναι ὄχι μόνον αἵρεσις, ἀλλὰ καὶ παναίρεσις…, μία ἄνευ προηγουμένου ἀνταρσία κατά τοῦ Θεανθρώπου Χριστοῦ… ἡ πλέον φρικτὴ ἐξορία τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ ἀπὸ τῆς γῆς… νέα προδοσία, νέα σταύρωσις τοῦ Κυρίου… Κατὰ ταῦτα πάντα εἶναι κόλασις”» (Ζήση Ν., Πάπας καὶ Παπισμὸς κατὰ τὸν Ἅγιο Ἰουστῖνο Πόποβιτς).
Κι ἂν αυτὸ εἶναι τὸ πρόσωπο τοῦ Παπισμοῦ, πῶς θὰ ὑποδεχθεῖτε στὴν Κύπρο τὸν φορέα του, τὸν «ἀλάθητο» Πάπα;
Ἂς δοῦμε πῶς ἐκφράζεται ὁ ἀνακηρυχθεὶς Ἅγιος Ἰουστῖνος Πόποβιτς καὶ γιὰ τὸν Οἰκουμενισμό, τοῦ ὁποίου φορεῖς πρέπει νὰ ἀναζητηθοῦν καὶ εἰς τὰ ἡγετικὰ στελέχη τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κύπρου: «Ὁ Οἰκουμενισμὸς εἶναι τὸ κοινὸ ὄνομα γιὰ ὅλους τοὺς ψευδοχριστιανισμούς, γιὰ τὶς ψευδεκκλησίες τῆς Δυτικῆς Εὐρώπης. Μέσα στὸν Οἰκουμενισμὸ βρίσκεται ἡ καρδιὰ ὅλων τῶν εὐρωπαϊκῶν οὑμανισμῶν, μὲ κέντρο τὸν Παπισμό» (Ἰουστίνου Πόποβιτς, Ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία, ὅπ. π., σ. 224) τοῦ ὁποίου ὁ Πάπας χαρακτηρίζεται ὡς “ἀντίχριστος” ἀπὸ τὸν ὁμολογητὴ Ἐπίσκοπο Ἀχρίδος Νικόλαο (ὅπ. παρ.).
Μόνη λύση (γιὰ νὰ καταλήξουμε μὲ αὐτὴ τὴ φράση τοῦ Ἁγίου Ἰουστίνου) «ἡ μέχρι τελείας αὐταπαρνήσεως μετάνοια» (Ἰουστίνου Πόποβιτς, Ἄνθρωπος…, ὅπ. π., σελ. 159).
Πῶς ὅμως, θὰ μετανοήσει ὁ κακόδοξα «ἀλάθητος» Πάπας, ὅταν καλεῖται μὲ τὴν διπλῆ ἰδιότητά του καὶ ἀναγνωρίζεται, ἔτσι, ὡς ἀρχηγὸς καὶ κράτους καὶ «ἐκκλησίας» ἀπὸ τὴν Ἐκκλησία τῆς Κύπρου(*); Καὶ ὅταν ἡ Ὀρθοδοξία ἀντὶ νὰ ἐργάζεται γιὰ τὴν ἐπιστροφὴ τῶν αἱρετικῶν, βῆμα-βῆμα ἐξουνιτίζεται ἡ ἴδια ἀποδεχόμενη πρὶν ἀπʼ ὅλα οἰκουμενιστικὲς θεωρήσεις καὶ πρακτικές;
Πῶς θὰ σταματήσουν τοὺς ἐλιγμοὺς καὶ τὶς δολοπλοκίες τους, τὸ Βατικανὸ καὶ ὁ Πάπας, ὅταν γίνεται δεκτὸς ἀπὸ τὴν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία τῆς Κύπρου; Καὶ πῶς θὰ συμβάλλετε στὴν μετάνοιά τους, ὅταν (σύμφωνα μὲ συνέντευξή σας στὴν ἐφημερίδα «Σημερινή» τῆς Κύπρου, 20/10/0 διατυπώνετε μὲν τὴν διαφωνία σας μὲ τὸ κείμενο της Ραβένας καὶ ἐκτιμᾶτε ὅτι «οὐδόλως ἀποποιεῖται ἡ Ρωμαιοκαθολική “Ἐκκλησία” τὸ πρωτεῖο, ἀλλά κατά τὴ δική μου ἄποψη, –ἐπισημαίνετε– «μʼ ἕνα πολὺ λεπτὸ καὶ εὔφημο τρόπο, μᾶς ὁδηγεῖ πρὸς τὴν ἀναγνώριση τοῦ πρωτείου», ὁμολογώντας ἔτσι, ὅτι ὁ Πάπας ἐπιμένει στὸ Πρωτεῖο, μᾶς παραπλανᾶ στοὺς μεταξύ μας διαλόγους καὶ ἄρα εἶναι ἀφερέγγυο πρόσωπο, ὡστόσο ὅμως, συμφωνεῖτε μὲ τὴν πρόσκλησή του καὶ μὲ τὴν ὑποδοχὴ ποὺ τοῦ γίνεται ἐπίσημα, ὡς Ἐπισκόπου Ρώμης;
Περαιτέρω βεβαιώνετε «ὅτι τὸ Βατικανὸν μετέτρεψε τὴν Ἐκκλησίαν εἰς κράτος κιʼ αὐτὸ εἶναι μία τεραστία πλάνη τῶν Παπικῶν». Ἀκολούθως ἐπισημαίνετε ὅτι «εἰς τοὺς Διαλόγους μὲ ἑτεροδόξους ὑπάρχουν καὶ τὰ ὅρια, τὰ ὁποῖα θέτουν οἱ Ἱεροί Κανόνες. Δὲν ἐπιτρέπεται νὰ δίνουμε στὸν κόσμο τὴν ἐντύπωση ὅτι ἄλλες ὁμολογίες, τὰ ἄλλα Δόγματα καὶ οἱ ἄλλες θρησκεῖες εἶναι ἕνας ἄλλος δρόμος ποὺ καταλήγει στὸ ἴδιο ἀποτέλεσμα, δηλαδή στὸν ἴδιο Θεό. Αὐτὸ φέρνει σύγχυση καὶ δὲν ἀνταποκρίνεται εἰς τὴν ἀλήθειαν».
Ἐπειδή, λοιπόν, εἶναι καὶ δική σας ἀγωνία καὶ φόβος νὰ μὴ μεγαλώσει ἔτι περαιτέρω ἡ σύγχυση καὶ νὰ μὴ προκληθεῖ διάσταση ἀνάμεσα στοὺς πιστοὺς ποὺ ἐνεργοῦν κατὰ ἐκκλησιαστικὸ-πατερικὸ τρόπο καὶ σʼ ἐκείνους ποὺ ἀκολουθοῦν ἀπὸ ἄγνοια τὶς Οἰκουμενιστικὲς ἐνέργειες τοῦ Ἀρχιεπισκόπου κ. Χρυσοστόμου• ἐπειδή, στὶς ὁμιλίες σας ἔχετε διδάξει τὴν ὄχι μόνο μὲ λόγια, ἀλλὰ καὶ μὲ ἔργα, ἀντίθεση σὲ ὅ,τι ἐναντιώνεται στοὺς Ἱεροὺς Κανόνες καὶ τὴν Παράδοση τῆς Ἐκκλησίας μας• ἐπειδὴ ἔχετε δηλώσει, ὅτι ἡ σιωπὴ ἀποτελεῖ προδοσία τῆς πίστεως,
ἐπαναλαμβάνουμε τὴν θερμή παράκλησή μας, νὰ βοηθήσετε στὴν πραγματοποίηση τῆς Ἡμερίδας ποὺ διοργανώνουμε Κύπριοι καὶ Ἑλλαδίτες, ὥστε νὰ ἔχει ἡ ἐκδήλωσή μας τὴν σφραγῖδα ἐκλεκτῶν, ἐγκύρων καὶ καταξιωμένων στὴ συνείδηση τῆς Ἐκκλησίας ὁμιλητῶν.
Περιμένουμε, Πανιερώτατε Γέροντα, τὴν ἄμεση ἀπάντησή σας, γιὰ νὰ καλέσουμε ἐπίσημα (μὲ τὴ σειρά μας) τοὺς εἰσηγητὲς τῆς Ἡμερίδας.
Διὰ πρεσβειῶν τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου καὶ διʼ εὐχῶν τῶν Ἁγίων καὶ Θεοφόρων Πατέρων τῆς Ἐκκλησίας μας καὶ δὴ τῶν Ἁγίων Μεγάλου Ἀθανασίου, Μεγάλου Φωτίου, Γρηγορίου τοῦ Παλαμᾶ, Μάρκου τοῦ Εὐγενικοῦ, Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ, Νεκταρίου τοῦ Πενταπόλεως καὶ τοῦ ἄρτι ἁγιοκαταταγέντος Ἰουστίνου Πόποβιτς, εὐχόμεθα ὁ Κύριος νὰ σᾶς χαρίζει ὑγεία, δύναμη καὶ φώτιση γιὰ νὰ ὀρθοτομεῖτε τὸν λόγο τῆς Ἀληθείας Του, γιὰ νὰ μᾶς ποιμαίνετε ὀρθοδόξως καὶ γιὰ νὰ ἀπαντήσετε θετικὰ στὸ αἴτημά μας.

Θεσσαλονίκη, 2 Μαΐου 2010

Γιὰ τὴν «Φιλορθόδοξο Ἕνωσι “Κοσµᾶς Φλαµιᾶτος”»
Ὁ Πρόεδρος Ὁ Γραµµατέας


(*) Ἡ ἀποδοχὴ τοῦ Πάπα ὡς Ἐπισκόπου φαίνεται στὴν προσφώνηση τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου πρὸς τὸν Πάπα, ποὺ ἔγινε στὴν Ρώμη τὸ 2007: «Σᾶς περιμένουμε, Ἁγιώτατε, ὡς Ἐπίσκοπο[!!!] τῆς Ρώμης».

Επιστροφή στην κορυφή


ΦΙΛ. ΕΝ. ΚΟΣΜΑΣ ΦΛΑΜΙΑΤΟΣ
Επισκέπτης


Δημοσιεύθηκε: Παρ Μάϊ 14, 2010 12:15 am Θέμα δημοσίευσης: Επιχειρούν να κάμψουν το φρόνημα


Φιλορθοδοξος Ενωσις Κοσμας Φλαμιατος
Εδρα: Βασ. Ηρακλειου 30, 546 24 Θεσσαλονικη, Τηλ. 697-2176314
E-Mail: kflamiatos@yahoo.gr, Αλληλογραφια: Τ.Θ. 135, 421 00 Τρικαλα
Τα Μελη της Eνωσεως Ανηκουν σε Ιερες Μητροπολεις της Eκκλησιας της Eλλαδος
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 10#2010

Επιχειρούν να κάμψουν το φρόνημα, όσων αρνούνται
τον εξουνιτισμό της Αγίας Ορθοδοξίας μας

Με εξουσιαστικό πνευματικό και ψυχικό πειθαναγκασμό
ο Κύπρου Χρυσόστομος επιβάλλει αιδήμονα σιωπή
στην συνείδηση της Ορθοδόξου Εκκλησίας

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΤΟ 2001, ΤΩΡΑ ΣΥΜΦΩΝΕΙ

Αντι-παπική και αντι-οικουμενιστική Ημερίδα στην Πάφο
Με Εγκύκλιο της Εκκλησίας της Κύπρου, που σήμερα είδε το φως της δημοσιότητος, καλείται ο λαός να μην διαμαρτυρηθεί για την επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο. Στην Εγκύκλιο μεταξύ άλλων διαβάσαμε και τα εξής:

«Εγκύκλιος της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου που αφορά στην επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο
† ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ἐλέῳ Θεοῦ, Ἀρχιεπίσκοπος Νέας Ἰουστινιανῆς καί πάσης Κύπρου, καί οἱ σύν ἐμοί ἀδελφοί,
Τέκνα ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά,....... Ο Πάπας έρχεται ως προσκεκλημένος του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και με τη δική μας συγκατάθεση, πρωτίστως για να επισκεφθεί και να προσκυνήσει στο χώρο του κηρύγματος των Αποστόλων Βαρνάβα και Παύλου, στην Πάφο…
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πάπα στην Κύπρο, θα συναντηθούμε μαζί του και θα θέσουμε ενώπιόν του το θέμα της σύλησης των ναών μας και της απαγόρευσης από τις κατοχικές αρχές της συντήρησης και λειτουργίας τους. Η επιρροή του Ποντίφηκα στους ισχυρούς της γης είναι γνωστή και αναμένουμε, μέσω των πρέσβεων του Βατικανού σε όλο τον κόσμο, ώθηση στις δίκαιες επιδιώξεις μας.
†Ο ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ †Ο ΤΡΙΜΥΘΟΥΝΤΟΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ †Ο ΠΑΦΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ †Ο ΚΑΡΠΑΣΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ †Ο ΚΙΤΙΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ †Ο ΑΡΣΙΝΟΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ †Ο ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ ΠΑΥΛΟΣ †Ο ΑΜΑΘΟΥΝΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ †Ο ΛΕΜΕΣΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ †Ο ΛΗΔΡΑΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ † Ο ΜΟΡΦΟΥ ΝΕΟΦΥΤΟΣ † Ο ΧΥΤΡΩΝ ΛΕΟΝΤΙΟΣ † Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ † Ο ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ † Ο ΚΥΚΚΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ † Ο ΜΕΣΑΟΡΙΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ † Ο ΤΑΜΑΣΟΥ ΗΣΑΪΑΣ».

Απάντηση στην παραπάνω Εγκύκλιο της Εκκλησίας της Κύπρου, η οποία είναι αντίθετη με την Παράδοση της Εκκλησίας και δια της οποίας ισοπεδώνωνται οι σχετικοί Ιεροί Κανόνες και οι Αποστολικές Διαταγές ως προς τις σχέσεις μας με τους αιρετικούς, θα είναι η αντι-παπική και αντι-οικουμενιστική Ημερίδα που οργανώνουμε στις 22 Μαΐου 2010 στην Πάφο με θέμα «Θεολογικές και ηθικές διαστροφές της παναιρέσεως του παπισμού».

Στη συνέχεια, χωρίς κανένα άλλο σχόλιο, παραθέτουμε Επιστολή «προς τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο» του Μητροπολίτη Κυρηνείας κ. Παύλου. Η Επιστολή αποτελεί αποστομωτική απάντηση και στο παραπάνω απόσπασμα της Εγκυκλίου, αλλά και κόλαφο τόσο για τον ίδιο τον επιστολογράφο, όσο και για τον Λεμεσού, οι οποίοι, παρά τον λάβρο αντι-παπικό και αντι-οικουμενιστικό λόγο τους, προσυπογράφουν την ανωτέρω Εγκύκλιο!...

Αλίμονο, εν Χριστώ και δια τον Κύριο πρέπει νʼ αντέξουμε και νʼ αντεπεξέλθουμε την πνευματική και ποιμαντική ορφάνια μας!...
(Οι υπογραμμίσεις στην παρακάτω Επιστολή του Κυρηνείας κ. Παύλου είναι δικές μας):

«Μακαριώτατε,
Η χθεσινή είδηση από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επροσκάλεσε τον Πάπα Ρώμης να επισκεφθή τη μαρτυρική Κύπρο, αφού πήρε τη συγκατάθεση της Υμετέρας Μακαριότητος δια του Υπουργού των Εξωτερικών της Δημοκρατίας κατά την πρόσφατη εις Υμάς επίσκεψή του, επλήγωσε βαθύτατα την ψυχή μας και επλήρωσε λύπης και στενοχωρίας την καρδιά μας. Η Υμετέρα συγκατάθεση, εν αγνοία των μελών της Ιεράς Συνόδου, τραυματίζει την ενότητα της Εκκλησίας, αποτελεί αιτία ταραχής των ψυχών των ευσεβών πιστών, και δημιουργεί νέους κινδύνους διχασμού και άμβλυνσης του Ορθόδοξου αισθητηρίου του ευσεβούς πληρώματος Αυτής.
Ο Παπισμός “παρέφθειρε την καθαρότητα της διδασκαλίας της αρχαίας οικουμενικής Ορθοδοξίας δια των νεοεισαχθέντων δογμάτων περί του filioque, της ασπίλου συλλήψεως της Θεοτόκου” και ιδίως της παντελώς αντιχριστιανικής διδασκαλίας περί του πρωτείου του Πάπα εν τη Εκκλησία και του αλαθήτου αυτού. Η όλη ιστορία του Παπισμού, με όλα τα καινοφανή ρωμαϊκά δόγματα καταδεικνύει ότι οι Παπιστές μετέτρεψαν την Εκκλησία του ζώντος Θεού “εις μίαν γήϊνην πολιτικήν οργάνωσιν” με έδρα το Βατικανό.
Ταπεινά φρονούμε ότι η Εκκλησία της Κύπρου δεν πρέπει να έχη καμία συμμετοχή στην επίσκεψη ενός κοσμικού άρχοντα στους τόπους οι οποίοι καθαγιάσθκαν με το τίμιο αίμα των δεκατριών μοναχών της Καντάρας και τόσων άλλων Αγίων, οι οποίοι υπέμειναν φρικτά βασανιστήρια από τους Παπικούς, διότι εν τοιαύτη περιπτώσει αναγνωρίζεται ο Πάπας υπό τη διπλή ιδιότητά του ως αρχηγού Κράτους και Εκκλησίας.
Η τοιαύτη επίσκεψη του Πάπα, η οποία επενδύεται με το μανδύα του προσκυνήματος, μόνο ταπείνωση, καταισχύνη και συμφορά θα προξενήσει στον τόπο μας. Οι εναγκαλισμοί με τον Πάπα δεν θα φέρουν την ποθητή, ως ελπίζετε, βοήθειά του στο εθνικό θέμα, αλλά την οργή του Θεού επάνω στις κεφαλές μας, ως μαρτυρεί η ιστορία του μαρτυρικού ημών Γένους. Λόγω της σοβαρότητος του θέματος, παρακαλούμε όπως συγκαλέσετε εκτάκτως την Ιεράν Σύνοδο» (Ορθόδοξος Τύπος, 30/3/2001, σελ. 6η).

Θεσσαλονίκη, 13 Μαΐου 2010
Για την «Φιλορθόδοξο Ένωσι “Κοσµάς Φλαµιάτος”»
Ο Πρόεδρος Λαυρέντιος Ντετζιόρτζιο
Ο Γραµµατέας Παναγιώτης Σηµάτης

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΛΑΓΚΑΔΑ
ΙΕΡΟΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΝ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ 57018 ΜΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙΟΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣΕν Μελισσοχωρίω,
τη 23η Μαΐου 2010


Πανιερώτατε Άγιε Λεμεσού,
Ευλογείτε!
Με ανείπωτη χαρά πληροφορηθήκαμε την ομολογιακήν στάσιν στο θέμα της επισκέψεως του Πάπα στην αγιοτόκον νήσο Κύπρο. Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι αυτό συνέβη κατά την σημερινή υπέρλαμπρον ημέρα της Πεντηκοστής. Δοξολογούμε τον Αγαθόν Παράκλητον που ακόμη και στους χαλεπούς καιρούς μας φωτίζει Ποιμένες ώστε να ενεργούν με αποστολικόν θάρρος και ομολογιακόν ζήλον αναπαύοντας τις καρδιές του ποιμνίου τους και αψηφώντας κάθε ιοβόλο απειλή και παραβλέποντας τις πρόσκαιρες και κοσμικές λυκοφιλίες.
Με αυτήν την κίνησίν Σας, Πανιερώτατε, διατρανώσατε ότι φρονείτε τα του Θεού και όχι τα των ανθρώπων. Και έτσι είστε βέβαιος πως «ει ο Θεός μεθ' ημών, ουδείς καθ' ημών». Όμως επιτρέψτε μας να Σάς δηλώσουμε την αμέριστον συμπαράστασίν μας και την υιικήν μας αγάπην. Ήδη η συνέντευξίς Σας- που συνδυάζει απλότητα και βάθος Ορθοδόξου πνευματικότητος και θεολογίας- δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Μονής μας, ώστε να αναπαυθούν και άλλοι ανά τον κόσμον αδελφοί μας.
Ζητούμε ταπεινώς τις θεοπειθείς ευχές Σας και ευχόμεθα υιικώς το Πανάγιον Πνεύμα να Σάς φωτίζ­­η και να Σάς ενισχύ­η.
Μετά βαθυτάτου σεβασμού ασπαζόμεθα την αγίαν δεξιάν Σας.


Ο Καθηγούμενος
† Αρχιμανδρίτης Κύριλλος
και οι συν εμοί εν Χριστώ αδελφοί.


Read more: http://agapi-pisti-elpida.blogspot.com/2010/05/blog-post_3183.html?

01/06/2010
Ο Μητροπολίτης Πειραιώς για την επίσκεψη του Πάπα στη Κύπρο
πηγή: romfea.gr
Η επικειμένη επίσκεψις του Αρχηγού της Παπικής θρησκευτικής κοινωνίας Βενεδίκτου 16ου εις την μεγαλόνησον Κύπρον προκαλεί δικαίως εντόνους συζητήσεις και αποκαλύπτει πολλών καρδιών διαλογισμούς.
Ειδικώτερον η Αγιοπνευματική και Αγιοπατερική και θεολογικώς αρτία εκπεφρασθείσα θέσις των Πανιερωτάτων Μητροπολιτών Κυρηνείας κ. Παύλου, Λεμεσού κ. Αθανασίου και Τριμυθούντος κ. Βαρνάβα και των Θεοφιλεστάτων Χωρεπισκόπων Καρπασίας κ. Χριστοφόρου και Αμαθούντος κ. Νικολάου δια την αιρετικήν φύσιν του Παπισμού και την αποκοπήν αυτού εκ του ενός και μοναδικού Σώματος της Εκκλησίας και την κατακρήμνισίν του εις πλειάδα αιρετικών κακοδοξιών είναι και πασίδηλος και θεμελιούται και στοιχειοθετείται υπό της ενιαίας δογματικής και εκκλησιολογικής πίστεως της Αδιαιρέτου Καθολικής του Χριστού Εκκλησίας των πρώτων χιλίων χρόνων κοινού χριστιανικού βίου εκ της οποίας και απεκόπη και απετέλεσε την παρασυναγωγήν του «Ρωμαιοκαθολικισμού».......
Ταπεινώς υποβάλλομεν εις τους ανωτέρω εξαιρέτους οιακοστρόφους και ποιμένας της αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου συγχαρητηρίους προσρήσεις δια την γενναίαν και εύηχον ομολογίαν αυτών, την οποίαν ασφαλώς εν σιωπή αποδέχονται και τα λοιπά μέλη της Ιεραρχίας εν Κύπρω.

Εν ταυτώ ευλόγως φρονούμεν ότι αι δηλώσεις του Σεπτού Προκαθημένου της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου Αρχιεπισκόπου κ. Χρυσοστόμου δια των οποίων ταυτοποιεί την Εκκλησίαν με την ιδικήν του άποψιν, εγένοντο εν θερμώ και ακραδάντως πιστεύομεν ότι και ο ίδιος έχεται της αυτής πίστεως των ανωτέρω, ως άλλωστε κατά το παρελθόν το έχει εκφράσει στηλιτεύων την αιρετικήν Εκκλησιολογίαν του Παπισμού.

Βεβαίως ο αρχηγός του κράτους του Βατικανού έχει το δικαίωμα να επισκέπτεται οιονδήποτε τόπον επιθυμεί ως έκαστος ελεύθερος πολίτης τής υφηλίου, η απόδοσις όμως εκκλησιαστικών τιμών και αναγνωρίσεως ιεραρχικού αξιώματος με αναλόγους τιμάς και σχετικάς προσφωνήσεις αποτελεί απαράδεκτον κανονικώς ενέργειαν και ασφαλώς η πεποίθησις ότι επιθυμεί το σύστημα του Βατικανού να συνδράμη τα εθνικά ημών δίκαια είναι και αφελής και ανεπέρειστος και ιστορικώς έχει αποδειχθεί πλήρως η διπλωματική εχθρότης του Βατικανού κατά της Αδιαιρέτου και Ακαινοτομήτου Ορθοδόξου Καθολικής του Χριστού Εκκλησίας των δύο χιλιάδων ετών βίου και των επτά Αγίων Οικουμενικών Συνόδων και του Ελληνισμού ως ταπεινού διακόνου Αυτής.

Η πρόσκλησις υπό του Αρχηγού του Βατικανού δια την συνάντησιν εις την μεγαλόνησον Κύπρον μετ’ Αυτού των πάσης φύσεως Ουνιτών ψευδεπισκόπων του Βατικανού επιμαρτυρεί απολύτως τα ανωτέρω.
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
ὁ Πειραιῶς ΣΕΡΑΦΕΙΜ

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Υπόθεση Μαρίας Μαργαρίτη συγκάλυψη παιδεραστίας

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Ετικέτες

''ΠΕΡΙ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ'' 'ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ' 3'Οος ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΓΙΟΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ ΑΝΑΛΑΜΠΗ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ Ανατολικές θρησκείες - Ν. ΕΠΟΧΗ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ Αντίχριστος ΑΟΡΑΤΟΙ ΑΣΚΗΤΑΙ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Βαρθολομαίος: «Υπακοή» στη Νέα Τάξη (Οικουμενισμός) ΒΑΤΙΚΑΝΟ Γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΚΑΛΛΙΣΤΡΑΤΟΣ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΓΕΡΟΝΤΕΣ ΓΙΑ 666 ΔΙΑΦΟΡΑ Ειρήνη ΕΚΚΛΗΣΙΑ Ελευθεροτεκτονισμός ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΣΧΑΤΟΛΟΓΙΚΑ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ η έννοια της ολότητας ΗΠΑ και οι μασονικές καταβολές ισλαμ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΜΑΣΟΝΙΑ Μασονία ΜΟΝΑΧΙΣΜΟΣ νεα εποχη Νέα Εποχή ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ - ΝΕΟΕΠΟΧΙΤΙΚΕΣ ΠΛΑΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΡΙΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΕΣ Πειραιώς κ. Σεραφείμ προφητειες ΡΟΤΣΙΛΝΤ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ ΣΙΩΝΙΣΜΟΣ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΚΗΤΕΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΓΕΡΟΝΤΕΣ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΜΠΑΛΑ ΤΟ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ ΤΟ ΧΑΡΑΓΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΣ ΤΟ ΧΑΡΑΓΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΧΑΡΑ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ Χιλιασμός (μάρτυρες του Ιεχωβά) Aντίχριστος καί David Mayer de Rothschild David Mayer de Rothschild Earthlings - Η οικονομική εξάρτηση του ανθρώπινου είδους από τα ζώα Illuminati O Αιώνας του Εαυτού Skull and Bones CFR Λέσχη Μπίλντερμπεργκ St. John the Baptist Monastery at Essex

ΕΣΧΑΤΟΛΟΓΙΚΑ

ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΑ

ΒΙΝΤΕΟ

ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ - ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ

ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΕΠΙΣΚ.ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΗ.ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΞΤΕ..

ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ : ΠΑΤΗΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ '2000 ομιλίες σε mp3

ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ : ΠΑΤΗΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ '2000 ομιλίες σε mp3
O Γέροντας Αθανάσιος Μυτιληναίος ήταν ο μεγαλύτερος διδάσκαλος της ορθοδοξίας του 20΄ Αιώνα , Μέγας ερμηνευτής της Αγίας γραφής και των πατέρων.Οι ακουστικές ομιλίες του ξεπερνούν τις 2000 ομιλίες. Έχει αναπτύξει άριστα σύμφωνα με τη γραφή και τους πατέρες το θέμα του Αντίχριστου και της Δευτέρας παρουσίας του χριστού,στις ΟΜΙΛΙΕς Β.προς Θεσσαλονικείς επιστ.,Στις κατηχήσεις Αγίου κυρίλλου Από ομιλία 90'έως 120' και στην ερμηνεία της ιεράς αποκαλύψεως του ιωαννου. Όποιος θέλει να ακούσει και να κατεβάσει όλες τις ομιλίες του μπορεί από εδώ.ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ \ ΕΙΣΟΔΟΣ \ ΗΧΟΛΗΨΙΕΣ \ ΟΜΙΛΙΕΣ Π. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ.