>"
Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks

Κυριακή, 1 Ιουνίου 2014

Κοίμηση Μοναχού Μωυσέως Αγιορείτου 1 Ιουνίου 2014 " "

Μία εξόχως θλιβερή είδηση ήλθε να σκιάσει τη σημερινή Κυριακή των Αγίων Πατέρων: εκοιμήθη σε ηλικία 62 ετών ο σεβαστός γέρ. Μωυσής ο Αγιορείτης, γνωστός στα πέρατα της όπου γης Ορθοδοξίας για το ασκητικό του ήθος και για τον εμβριθή συγγραφικό του κάλαμο. Επιφανές τέκνο για 35 περίπου χρόνια της Αθωνικής Πολιτείας, 25 εκ των οποίων υπήρξε Γέροντας της Ι. Καλύβης Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου, στην Κουτλουμουσιανή Σκήτη του Αγ. Παντελεήμονος πλησίον των Καρυών.

Στους εκκλησιαστικούς κύκλους ήταν από καιρό γνωστή η ασθένεια που από δεκαετίες τον ταλαιπωρούσε. Τους τελευταίους δε μήνες, η επιβάρυνση της κλονισμένης υγείας του και η εσπευσμένη νοσηλεία του σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης θορύβησαν ιδιαίτερα τους απανταχού φίλους του. Σε όλα όμως αυτά τα χρόνια, οι προσωπικές του περιπέτειες, ο “σκώλωψ” της σαρκός, δεν είχε κάμψει το αγωνιστικό του φρόνημα ούτε κατέβαλε τη φιλόπονη διάθεσή του. Ακάματος εργάτης του Πνεύματος, άφησε στο χριστεπώνυμο πλήρωμα, πλήθος έργων εκκλησιαστικής σοφίας. Ιδιαιτέρως δε, ασχολούμενος με τον τομέα της αγιολογίας, έφερε τους πιστούς σε εγγύτητα και γνωριμία με το ήθος των Αγίων της Εκκλησίας μας.

Όντας ο ίδιος μεταμοσχευμένος και έχοντας σφυρηλατηθεί στο στάδιο του σωματικού πόνου και της άθλησης των αρετών, είχε αποκτήσει τη χάρη να διαθέτει ένα ύφος άμεσο και βιωματικό, δίχως κουραστική θεωρητικολογία, αλλά αρωματισμένο με την αθωνίτικη ευλογία.

Ως “Πεμπτουσία” συμμετέχουμε ολόψυχα στην κατά κόσμο θλίψη για την αποδημία του. Αισθανόμαστε όμως τιμή για τη χαρά που μας έδωσε, να συνεργαστεί πάλιν και πολλάκις μαζί μας, με ποικιλία άρθρων του, τόσο στην έντυπη όσο και στην ηλεκτρονική περίοδο της παρουσίας μας. Προσευχόμαστε δε για τη συγκατάλεξή του στη χορεία των φίλων του Κυρίου και ελπίζουμε στη συμπερίληψή μας στις προς Αυτόν ικεσίες του.
http://www.pemptousia.gr/
Αιωνία σου η μνήμη Γέροντα... (ΦΩΤΟ)
Στο Παρεκκλήσιο της Ζωοδόχου Πηγής του Ιερού Επισκοπείου της Καστοριάς, στο οποίο πολλές φορές προσευχήθηκε ο μακαριστός Γέροντας Μωυσής ο Αγιορείτης κατά τη διάρκεια της ασθενείας του, ατενίζοντας τη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ, τον π. Νικόλαο και τον Διάκονο Βασίλειο, με ψάλτη τον υποτακτικό του π. Χρυσόστομο και με παρόντα τον π. Μωυσή κεκοιμημένο πλέον, πορευόμενο τας αιωνίους Μονάς στη Βασιλεία των Ουρανών.
Από εκεί θα εύχεται και θα προσεύχεται για όλο τον κόσμο, για τους αναγκεμένους αδελφούς του που πονούσε και για την Καστοριά που ιδιαίτερα αγαπούσε και στην οποία παρέδωσε την τελευταία του πνοή, σύμφωνα με την επιθυμία του.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευλογία για την πόλη και την περιοχή μας να κοιμηθεί σ’αυτήν ένας άγιος Μοναχός, ο οποίος τίμησε το ορθόδοξο σχήμα του Μοναχισμού, την ορθόδοξη Εκκλησία μας και ιδιαίτερα το αγιώνυμο όρος.

Περιττό να τονιστεί η μεγάλη του συμβολή στα θεολογικά γράμματα και στα δρώμενα του Αγίου Όρους.
Παρόντες στην συγκινητική Θεία Λειτουργία ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σκήτης Βεροίας Αρχιμ. Πορφύριος και πιστοί οι οποίοι καθ’ όλη τη διάρκεια συνέρρεαν ώστε να ασπασθούν το χέρι του μακαριστού Γέροντα Μωυσή.
http://orthodoxaperasmata.blogspot.gr/
Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου