>"
Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks

Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2014

ΓΙΑ ΤΟΝ “ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟ” ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΣΤΑ ΜΙΣΘΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥΣ! ΣΤΑ ΜΙΣΘΩΤΗΡΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ Η ΑΚΛΟΝΗΤΗ ΠΙΣΤΗ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΕΣΣΙΑ " "

ΣΤΑ ΜΙΣΘΩΤΗΡΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ Η ΑΚΛΟΝΗΤΗ ΠΙΣΤΗ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΕΣΣΙΑ
apt-for-rent
Δ.Πορφύρης/Π.Σταφυλά, Βρυξέλλες για pentapostagma.gr
Σε δημοσίευμά της η HAARETZ (12/02/14) πραγματεύεται τη νομιμότητα της ρήτρας που συχνά προβλέπεται  στα συμβόλαια ενοικιάσεως ακινήτων στο Ισραήλ και αφορά την  έξωση των ενοικιαστών κατά την έλευση του Μεσσία. Ειδικότερα η πιο τυπική μορφή του συγκεκριμένου όρου διατυπώνεται ως εξής : « Τα δυο συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν ότι με την έλευση του Μεσσία θα παραδώσουν άδειο το ακίνητο εντός 15 ημερών. »
Ο συντάκτης του άρθρου, δημοσιογράφος και εξηγητής του εβραικού νόμου, Rabbi Yehoshua ,διερωτάται « πως είναι δυνατόν κάποιοι να εορτάσουν την έλευση του Μεσσία βγάζοντας στο δρόμο μια οικογένεια » !
Capturjhvffte
Με αφορμή το μισθωτήριο συμβόλαιο διαμερίσματος 3 δωματίων στη γειτονιά Nahlaot της Ιερουσαλήμ από τους Ben και Jenna Alpern  , ξεκινάει την έρευνά του για το θέμα. Αναφέρει ότι οι ιδιοκτήτες του ακινήτου  ζουν στην Αμερική και εκπροσωπούνται νομίμως από τον γιό τους που διαμένει στο Ισραήλ. Οι ιδιοκτήτες έχουν αγοράσει το ακίνητο με την προοπτική να μετοικήσουν στην πατρίδα τους μόλις έρθει ο Μεσσίας. Αυτή η πρόθεση κρίνεται θετικά από τον συντάκτη διότι όπως εξηγεί « είναι εύλογο να επιθυμούν να βρίσκονται στην πόλη όταν θα την κατοικήσει ο Μεσσίας και είναι επίσης  δικαίωμά τους να εκμεταλλεύονται το ακίνητο μέχρι την έλευσή Του » .
Ο συντάκτης του άρθρου εξετάζει το ζήτημα πρώτα από την  πνευματική σκοπιά, δηλαδή  την ηθική νομιμοποίηση μιας τέτοιας σύμβασης. Ανακαλεί  τα 13 Άρθρα τoυ  Ιουδαικού Πιστεύω  όπως αυτό κωδικοποιήθηκε από τον ραββίνο Mosheh ben Maimon  (στα εβραικά רבי משה בן מימו και στα ελληνικά Μωυσής ο Μαιμονίδης, 1204) :
1398971483 « H δωδέκατη αρχή της πίστης είναι σαφής :Πιστεύω με απόλυτη πίστη στην έλευση του Μεσσία και ακόμα και αν αυτή αργήσει  δεν θα πάψω να την προσδοκώ κάθε μέρα .
Αναρωτιέται και πάλι:
“Πως είναι δυντόν  να προφέρει κάποιος την 15η ικεσία τηςAmidah (στα εβραικά  תפילת העמידה, προσευχή που εκτελείται μουρμουριστά και σε όρθια στάση 3 φορές την ημέρα) που δεν είναι τίποτα άλλο από την επίκληση για  Έλευση του Μεσσία, όταν εκείνη την ημέρα θα εκδιώκει κάποιους ανθρώπους από το σπίτι του; ”
Στο άρθρο αναφέρονται και άλλες παρόμοιες υποθέσεις μισθώσεων ακινήτων με τον “όρο του Μεσσία ” . Σε αντιδικία είχε καταλήξει  υπόθεση με ενάγοντες Εβραίους της διασποράς που απαιτούσαν άμεση  ιδιοκατοίκηση του μισθωμένου ακινήτου σε περίπτωση έλευσης του Μεσσία. Είχαν εκπροσωπηθεί από τη δικηγορική Εταιρεία Lloyd’s Λονδίνου .
CapturgchcgeΆρθρα σε άλλα έντυπα αναφέρουν ότι τα μισθωτήρια με αυτόν τον όρο δεν είναι τόσο αυστηρά. H Sarah Eiferman, μεσίτρια ακινήτων για την  Eiferman Properties, λέει ότι στα μιθωτήρια της δικής τους εταιρείας παρέχεται το χρονικό διάστημα των 2 με 3 μηνών για την παράδοση του ακινήτου κατά την έλευση του Μεσσία. Ενώ, η Tikvah Blaukopf Schein που υπέγραψε μισθωτήριο τον περασμένο Αύγουστο καταγγέλει ότι ο “όρος του Μεσσία” έδινε μόνο μια εβδομάδα παράταση.
Η δημοσιογραφική έρευνα στην Ηaaretz ολοκληρώνεται με την καθαρά νομική διάσταση ενός τέτοιου όρου. Υιοθετείται η νομική άποψη του ισραηλινού έμπειρου δικηγόρου Jeffrey Rashba (συνεργάτης της εταιρείας Ephraim Abramson & Co) :
« Δεν μπορεί να υπάρξει νομολογία ή εκτέλεση απόφασης σε τέτοιο θέμα σύμφωνα με το τρέχον Ισραηλινό Δίκαιο. Ο Νόμος προβλέπει ότι άμα τη ελεύσει του Μεσσία αρμόδια δικαστική αρχή θα είναι μόνο το Sanhedrin   (από την ελληνική λέξη συνέδριο, η ανώτατη θρησκευτική δικαστική αρχή των Ιουδαίων, το Μέγα Συνέδριο που έκρινε ένοχο τον Χριστό) .

 Sanhedrin
Sanhedrin
Όσο για το επίμαχο μισθωτήριο της οικογένειας Alpern, υπήρξε αμφότερη συμφωνία  να μην γίνει προσφυγή στη  Δικαιοσύνη καθώς και οι δυο πλευρές εκτίμησαν ότι η έλευση του Μεσσία δεν θα είναι άμεση …
Ο συντάκτης κλείνει το άρθρο του ως εξής : « ευρισκόμενος ήδη εκεί που οφείλω να βρίσκομαι (Ιερουσαλήμ) πρέπει να επικεντρώσω ακόμα πιο πολύ την προσευχή μου στην άμεση έλευση του Μεσσία. Όχι για το δικό μου καλό αλλά για το καλό όλης της ανθρωπότητας… και εύχομαι τον ασφαλή επαναπατρισμό όλων των ιδιοκτητών ακινήτων  που θα πρέπει εκείνη τη μέρα να προσέλθουν  από όλα τα μέρη… »
Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου